Намаляване на консумацията на електричество в пиковите часове и таван на цените на газа задължително за страните от ЕС предлага Европейската комисия. Това обяви в нарочно изявление председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен. Предложенията ще се обсъждат на извънредна среща на енергийните министри в Брюксел на 9 септември, петък.

"Налага се разумно намаляване на търсенето. Нуждаем се от стратегия за изравняване на пиковете в потреблението, които влияят на цената на електроенергията. Ще предложим задължителна цел за намаляване на потреблението на електроенергия в пиковите часове. Ще работим в тясно сътрудничество с държавите членки за постигането на тази цел", заяви Фон дер Лайен, цитирана от БТА.

Тя защити и въвеждането на таван за газовите цени.

"Ще предложим горна граница на цената за руския газ. Целта тук е много ясна. Трябва да намалим приходите на Русия, които Путин използва за финансиране на тази жестока война срещу Украйна. И сега нашата работа дава резултат. В началото на войната руският тръбопроводен газ беше 40 % от целия внесен газ. Днес той намалява до едва 9 % от нашия внос", каза фон дер Лайен.

"Това са трудни времена. Убедена съм обаче, че европейците имат икономическата сила, политическата воля и единството, за да запазят водещата си роля", каза още председателят на ЕК. И се похвали, че "благодарение на диверсификацията увеличихме доставките на втечнен природен газ (LNG) или газ по тръбопроводи от САЩ, Норвегия, Алжир, Азербайджан". 

По думите на шефката на ЕК заради "манипулирането на пазарите на газ, което оказва въздействие върху пазара на електроенергия, сме изправени "пред астрономически цени на електроенергията за домакинствата и предприятията и пред огромна нестабилност на пазара".

Заради това председателката на ЕК изреди още няколко мерки, които предлага Брюксел - сред тях таван на приходите на дружествата с ниски разходи, произвеждащи електроенергия. Според Фон дер Лайен нисковъглеродните енергийни източници генерират неочаквани приходи, които не отразяват производствените им разходи.

Предприятията за енергийни услуги пък ще бъдат подкрепяни, за да се справят с нестабилността на пазарите, обясни още тя. По думите й, към момента от тях се изисква да предоставят неочаквано големи по размер средства, което застрашава техния капацитет за търговия и стабилността на бъдещите пазари.

"Изправени сме пред извънредна ситуация, тъй като Русия е ненадежден доставчик и манипулира нашите енергийни пазари. Нашето единство и солидарност ще гарантират, че ще надделеем. Повишихме готовността си и отслабихме влиянието на Русия върху предлагането на енергия чрез намаляване на търсенето, което позволи общите запаси в хранилищата ни на газ да достигнат 82 %", обобщи Урсула фон дер Лайен, цитирана от пресслужбата на ЕК.

Министрите на енергетиката на страните от ЕС ще обсъдят предложенията на спешна среща в петък, а българското служебно правителство одобри на днешното си заседание позицията на нашата страна.

Кабинетът подкрепя необходимостта от незабавни и координирани действия в ЕС, "с внимание върху мерките за гарантиране устойчивостта на енергийната система и достъпността на енергията за гражданите и бизнеса, както и овладяване на високите енергийни цени, се посочва в съобщението на МС.

"С позицията българската страна изразява силна загриженост относно високите енергийни цени и се присъединява към искането за намиране на подход и подходящи мерки за преодоляване на ситуацията. Нарастващата геополитическа несигурност поради ситуацията в Украйна оказва осезаемо въздействие върху енергийния сектор, като увеличава рисковете от прекъсване на енергийните доставки за ЕС. Наред с кризата с енергийните цени, преустановяването на доставките на газ за България от "Газпром експорт" на 27 април 2022 г., поставя сериозни предизвикателства пред енергийната и икономическата системи в страната", гласи още българската позиция преди спешната среща в Брюксел за изход от енергийната криза.