Москва не може да е отговорна за миналогодишните атаки с нервнопаралитичния агент Новичок в британския град Солсбъри, тъй като не всички засегнати са починали. Това казал руският посланик в Лондон на Чарли Роули, един от оцелелите, след като е влязъл в контакт с нервнопаралитичния агент, пише в. "Сънди мирър", цитиран от ДПА и БТА. Изданието организира срещата между Чарли Роули и руския посланик Александър Яковенко.

Снимка: yablor.ru

45-годишният Чарли Роули се почувства зле през юни миналата година край Солсбъри, след като е бил в контакт с разработения от СССР нервнопаралитичен агент, използван месеци по-рано за нападение срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му.

Скрипал и дъщеря му оцеляха, но партньорката на Роули - Доун Стърджис, която също беше в контакт с Новичок, почина в болница.

Роули, който намери шишенце от парфюм, очевидно съдържащо нервнопаралитичния агент, месеци след нападението срещу Скрипал и го подарява на приятелката си, оцеля, но прекара 10 дни в кома и продължава да има здравословни проблеми, включително загуба на зрението.

"Отидох, за да попитам: "Защо страната ви уби приятелката ми?". Не получих обаче отговор. Получих само руска пропаганда", каза пред "Сънди мирър" Роули след срещата с посланика на Русия.

"Харесах посланика, но мисля, че някои неща, които каза, за да защити Русия, че тя не е отговорна, бяха смешни. Посланикът непрекъснато казваше, че веществото определено не е било Новичок, който те са направили, тъй като ако е било, е щяло да убие всички", каза още Роули.

Руският посланик каза пред ТАСС, че Роули и семейството на починалата му приятелка нямат информация за отравянето и за това са решили да се опитат да получат допълнителни сведения от руското посолство.

"Останах с впечатлението, че основната задача на посещението е да се опит да разберат какво се е случило. Хората просто искат да знаят истината. Нямат никакви претенции към Русия", каза Яковенко. Той допълни, че с факти е показал на Роули, че Новичок може да се произведе във всяка лаборатория в Европа.

Лондон обвини задочно двама предполагаеми агенти на руското военно разузнаване за нападението. Пред руската телевизия Ар Ти двамата заявиха, че са посещавали Великобритания като туристи и са искали да видят катедралата в Солсбъри.