Това заяви днес руското външно министерство, цитирано от Ройтерс и ТАСС.

"Всякакви заплахи за налагане на санкции срещу Русия няма да останат без отговор. Британската страна трябва да разбере това", заяви министерството.

Твърденията, че Русия е замесена, са фалшиви и са провокация, смята руското МВнР.

Русия няма да отговори на ултиматума на Великобритания, докато не получи от нея образци от химическото вещество, на което се основава заключението на британското следствие (използвано за отравянето на Скрипал на 4 март), и докато Лондон не започне да действа в съответствие със задълженията си съгласно конвенцията за забрана на химическото оръжие, която предвижда съвместни разследвания на подобни случаи, заяви МВнР.

Решителен протест е бил изразен пред британския посланик в Русия Лори Бристоу във връзка с отправяните от Лондон обвинения срещу Москва по случая със Скрипал.

Отровените с ”Новичок” може да се считат мъртви >>


Великобритания даде срок на Русия до полунощ да обясни как нервнопаралитично вещество, разработено от Съветския съюз, е било използвано за отравянето на бившия руски двоен агент, предавал тайни на британското разузнаване. Русия казва, че няма нищо общо с отравянето на Скрипал.

Германският външен министър Зигмар Габриел каза междувременно, че Берлин изразява солидарност с Великобритания по случая с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря. Трябва да се потърси отговорност от престъпниците. Ако се потвърди, че зад нападението стои Русия, това ще е много сериозен въпрос, заяви германският външен министър.

Отравянето на бившия руски шпионин във Великобритания прилича на руски акт, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от Франс прес и БТА.