Индийски спасителен екип с хеликоптер е забелязал пет тела, за които се предполага, че са от групата от осем алпинисти, които изчезнаха на 31 май в опит да изкачат втория по височина връх в Индия Нанда Деви (7816 м), съобщи военен източник, цитиран от Би Би Си.

Четирима британци, двама американци, австралиец и индиец участваха в групата и вероятно са били отнесени от голяма лавина. Осемчленната експедиция за последно е била в контакт с базовия лагер на 26 май.

"Спасителният екип се е движил над същия маршрут, по който са минавали катерачите", съобщи АФП, като се позова на източника си.

Представителят на местните власти Виджай Кумар Джогданда съобщи, че телата са били открити днес преди спасителната акция в северния планински щат Утаракханд да бъде преустановена заради силен снеговалеж и бурен вятър, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА. Според Джогданда акцията за издирване на останалите трима алпинисти ще бъде подновена утре. Той съобщи, че властите се консултират с армията как да приберат телата.

Предвид особеностите на терена едва ли ще е възможно хеликоптери да се приземят където и да е в района. Това бе съобщено още в първия ден на издирвателната операция, на 1 юни.

Властите се опитват да намерят начин да стигнат до телата на "коварния терен, на който хеликоптерите не могат да кацнат", каза днес Йогита Лимая от Би Би Си в Мумбай.

Кои са изчезналите

Групата от 8 алпинисти е била водена от опитен британски планински водач  - Мартин Моран. Неговата шотландска компания Moran Mountain е организирала множество експедиции в индийските Хималаи, съобщи Би Би Си.

Сред останалите са Джон Макларън, Рупърт Уиуъл и преподавателят от университета в Йорк д-р Ричард Пейн от Великобритания; американските граждани Антъни Судекум и Роналд Беймел; австралийката Рут МакКанс и индийският водач Четан Пандей.

"Шансовете за оцеляване са много, много малки на височина от 4570-5500 метра при такъв студен климат. Почти е невъзможно те да са живи", заяви военният източник на АФП.

Четирима се спасиха, като се върнаха

Четирима алпинисти, част от същата група, поела към върха, бяха спасени в неделя и оттогава помагат на спасителната операция. Те се върнаха по-рано заради суровото време и бяха последните, които са били в контакт с по-голямата група.

Спасителната акция започна на 1 юни, когато алпинистите не се завърнаха в лагера си. Може да отнеме дни на спасителите да стигнат до мястото, на което се знае, че последно са били, заяви тогава Виджай Кумар Джогданда, служител от планинския щат Утаракханд.

Започналата на 1 юни спасителна операция беше прекратена още същия ден заради неблагоприятните метеорологични условия и бяха продължени вчера, 2 юни.

Изчезването на алпинистите, изкачвали се от индийската страна на Хималаите, съвпада по време с края на сезона за алпинизъм, който бе изключително смъртоносен тази година. Най-малко девет души загинаха загинаха досега през тази година от непалската страна на връх Еверест, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.