Археолози откриха останките на повече от 60 мамута край столицата на Мексико, на мястото, където се строи новото летище, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Почти всички открити кости са на вида колумбийски мамут, каза Педро Франсиско Санчес Нава от Националния институт по антропология и история пред местния всекидневник "Екселсиор". Смята се, че останките са на повече от 35 000 години.

Екип от близо 30 експерти издирва останки на обекта, който е на около 50 км североизточно от град Мексико.

Според антрополозите и археолозите мамутите са били ловувани от първите заселници в Мексико. Две изградени от тях ями - на дълбочина около 1,7 метра и диаметър 22 метра, изкопани преди 15 000 години за улавяне на мамути, са доказателство за първите изкуствени капани за мамути, които са били регистрирани в света. Констатациите пренаписват това, което знаем за нашите ранни предци. Мамутите са изчезнали преди около 10 000 години.

При разкопките на строителната площадка са открити и кости на други животни - бизони, камили, коне и гробове с човешки останки.

Костите на мамутите са намерени в участъка, който се простира между бъдещата контролна кула на летището и пистите. Военновъздушна база се реконструира за граждански цели. Не се очаква находките да забавят строителството.