Руската централна избирателна комисия днес отхвърли жалбите на опозиционни кандидати за местните избори в Москва, които не бяха регистрирани за участие във вота на 8 септември, предават БТА и Ройтерс.

Решението да не бъдат допуснати редица опозиционни кандидати и критици на Кремъл до местните избори породи протести в Москва, в които бяха арестувани над 2000 демонстранти. Някои от кандидатите обжалваха решението на избирателната комисия. Сред тях бяха Дмитрий Гудков, Елена Русакова и Любов Собол. Днес комисията отхвърли жалбите им. Леонид Волков, съюзник на опозиционния лидер Алексей Навални, който бе осъден на 30 дни затвор за призив за организиране на неразрешен протест, каза, че демонстрациите ще продължат и тази събота в Москва и други населени места в Подмосковието.

Някои допитвания до общественото мнение показват, че опозицията е спечелила известна подкрепа сред московчани. Допитване на Левада показва, че 37 процента от московчаните реагират позитивно на протестите в Москва, а 27 процента гледат на тях негативно.