Оттеглилият се папа Бенедикт Шестнадесети хвърли вината за кризата със сексуалните злоупотреби в Католическата църква върху последиците от сексуалната революция през 60-те години на 20 век и общото рухване на нравствеността, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Според него сексуалната революция е накарала някои да смятат, че педофилията и порнографията са приемливи.

"Може да се каже, че през 20-те години от 1960 до 1980 г. свързаните със сексуалността стандарти, които преди това бяха норма, напълно рухнаха и се появи нова нормалност, която досега предизвиква усърдни опити за разрушение", заяви 91-годишният Бенедикт, който през 2013 г. стана първият оттеглил се папа през последните шест века.

Той изложи своето мнение в дълъг очерк в църковното сп. "Клерусблат", издавано в родната му провинция Бавария в Германия. Служител на Ватикана потвърди неговата достоверност.

Критици обвиниха Бенедикт, че се опитва да измести вината от църквата.

Преди да стане папа през 2005 г., Бенедикт оглавяваше в продължение на 23 години ватиканската доктринална служба, широко критикувана заради подхода й към сексуалните злоупотреби. Той я ръководеше през 2002 г., когато в американския град Бостън избухна първата вълна от скандали с разкрития на злоупотреби.

Скандалите в Ирландия, Чили, Австралия, Франция, САЩ, Полша, Германия и на други места накараха църквата да плати обезщетения за милиарди долари на жертвите и я принудиха да закрие енории. Много от случаите на злоупотреби датират отпреди 60-те години на 20 век.

Разкритията, че свещеници "хищници" често са били премествани от една енория в друга, вместо да бъдат изгонени или подложени на наказателно преследване, а епископи са прикривали злоупотребите, разтърсиха църквата в световен мащаб и подкопаха нейния авторитет.

Миналата година австралийският кардинал Джордж Пел стана най-висшият католически служител, признат за виновен в сексуални злоупотреби срещу деца. Неговата роля като главен съветник на папа Франциск доведе скандала до сърцето на папската администрация.

Бенедикт, който живее в уединение в някогашен манастир във Ватикана, заяви, че иска да "допринесе с една-две бележки, за да помогне в този труден час". Той каза, че е бил подбуден да напише очерка, озаглавен "Църквата и скандала със сексуалните злоупотреби", от конференцията с участието на висши църковни служители, която Франциск организира през февруари за обсъждане на кризата.

"Сред свободите, за които се стремеше да се бори революцията от 1968 г., беше тази всеобща сексуална свобода, която вече не признаваше никакви норми", написа Бенедикт според английския превод, публикуван от няколко католически уебсайта.

По думите му разпространението на ясно изразено сексуално образование за деца в ранна училищна възраст и голотата в рекламите са съдействали за разклащане на морала.

Той заяви, че "в различни семинарии са се установили хомосексуални клики, действали повече или по-малко открито и значително променили атмосферата в семинариите".

Все пак според него положението в католическите семинарии "доста се е подобрило" в сравнение с миналото.