Сейджи Лимура и съпругата му Фуюми заявиха, че ценните миниатюрни дървета са откраднати от градината им в Сайтама, Токио, предаде БиБиСи (BBC).

"Няма думи, които да опишат как се чувстваме", пише Лимура. "Те бяха скъпоценни (за нас)."

Смята се, че малките дървета са на стойност над 13 млн. йени ($118,000, £91,750; €102 299), съобщава CNN.

Произхождащ от Източна Азия и често свързан с Япония, бонсай е деликатна форма на изкуство, базирана на специализирани техники за отглеждане, отбелязва БиБиСи. Миниатюрните растения се отглеждат в контейнери, като имитират формата на дървета с голям размер и изискват експертна грижа.

Едно от откраднатите дървета е хвойна Шимпаку (Shimpaku) - един от най-търсените видове бонсай сред колекционери и ентусиасти. Смята се, че е на стойност над 10 млн. йени ($91 000; £70 720; €78 692).

"Нашият Шимпаку е живял 400 години, нуждае се от грижи и не може да оцелее и една седмица без вода", пише Фуюми Лимура във Facebook още на 24 януари.

Може да живее вечно, дори и след нас. Искам този, който го е взел, да се увери, че растението е правилно напоено. Фуюми споедели днес на БиБиСи, че дърветата все още им липсват.

"Ние сме натъжени и обезнадеждени, но ще продължим да защитаваме нашия бонсай", пише още Фуюми. - Междувременно ще продължим да обработваме дървета, струва си, каза тя.

Градинари и колекционери на бонсай изразяват съчувствие и солидарност. "Непростимо", коментира един от тях. "Тези крадци не знаят какво означава да откраднат бонсай, да не говорим за седем. Всичките нежни грижи, полагани досега, си отиват с кражбата."

Бонсай е предназначен да бъде почитан и възхваляван и би трябвало да стои над човешката алчност. Съсипан съм, откакто разбрах, пише друг.

Майстор на бонсай в японското селище Сайтама, откъдето са откраднати и седемте дървета

Снимка: Shutterstock