Американският президент Джо Байдън пристигна днес на петдневно посещение във Франция, за да участва в церемониите за 80-годишнината от десанта в Нормандия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Той ще се срещне и с президента Еманюел Макрон в събота в рамките на първото му държавно посещение в страната.

Френският премиер Габриел Атал посрещна Байдън на летището в Париж. Утре американският държавен глава ще отпътува за плажовете в Нормандия, където на 6 юни 1944 г. съюзническите войски стъпват на сушата, за да освободят Европа от нацистка Германия.

По време на посещението си в Нормандия Байдън ще разговаря с украинския президент Володимир Зеленски за военните му усилия да отблъсне руските нашественици, каза пред репортери на борда на президентския самолет националният съвет по национална сигурност на Белия дом Джейк Съливан.

Речите на американския държавен глава в Нормандия, първата утре на официалната церемония за 80-годишнината от десанта, и втората в петък на скалите Поант дю Ок, ще бъдат фокусирани върху опасностите от изолационизма и нуждата от противопоставяне на диктаторите, каза Съливан.

Снимка: AP/БТА

Байдън ще направи връзка между Втората световна война, Студената война и създаването на НАТО с днешния ден, "когато отново сме изправени пред война в Европа, където НАТО се е обединила, за да защити свободата и суверенитета".

Снимка: AP/БТА

Байдън ще проведе и емоционална среща с ветерани, участвали в десанта.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби каза, че по време на срещата с Макрон двамата ще обсъдят потенциалното използване на около 300 млрд. долара замразени руски активи в помощ на Украйна.

Снимка: AP/БТА

Възпоменанията за Деня "Д" се провеждат на фона на съвременния конфликт в Европа - продължаващата повече от две години война на Русия с Украйна.

Снимка: AP/БТА

На политическа среща за набиране на средства преди пътуването си Байдън нарече десанта в Нормандия "един от най-важните моменти в историята на защитата на свободата и демокрацията в историята на света" и заяви, че жертвите от този ден не трябва да бъдат отхвърляни.

Снимка: AP/БТА

"Демокрацията е буквално на балотаж тази година. Бъдещето на демокрацията и свободата е заложено на карта. Имаме смели войници, които дадоха живота си по плажовете на Нормандия, които дадоха своя принос", каза той пред дарители в Кънектикът в понеделник.

Крал Чарлз отдаде почит на ветераните

 "Историите за смелост, устойчивост и солидарност, които чухме днес и през целия си живот, не могат да не ни трогнат, да не ни вдъхновят и да не ни напомнят какво дължим на това велико военно поколение", каза кралят, предадоха Пи Ей Мидия и ДПА.

Снимка: AP/БТА

Кралят похвали "истински колективните усилия" на хората във Великобритания по време на Втората световна война и заяви, че днес страната е "вечно" задължена на тези, които са служили, добавя БТА.

Снимка: AP/БТА

Някои ветерани ще присъстват на двудневни възпоменателни събития в Портсмут, откъдето тръгват съюзническите войски на 5 юни. Утре възпоменателните церемонии в Нормандия ще започнат в 07:25 ч., в същия час, в който започва нахлуването на плажа "Омаха" на 6 юни 1944 г.

Снимка: AP/БТА

Морският десант в Нормандия е най-големият в историята, като битката през 1944 г. полага основите на съюзническата победа. На 6 юни 1944 г. войски от Обединеното кралство, САЩ, Канада и Франция атакуват германските сили на плажовете в Нормандия в Северна Франция.