Зачестява липсата на животоспасяващи медикаменти от аптеки в Австрия. Местните медии съобщават за обезпокояваща обществото тенденция. В интервю за Австрийското радио по темата Гералд Бахингер, юрист в организацията за защита на пациентите, изразява опасения, че положението може да се влоши, цитира БТА.

В статия по проблема вестник "Курир" съобщава, че липсва медикамент за потискане на имунната система, който не позволява на пациентите след трансплантация да отхвърлят новия орган. От седмици медикаментът не се доставя в Австрия. През миналата година, напомня "Курир", в аптечната мрежа е липсвал антиалергичен препарат, който се инжектира след ужилване от оси на хора, свръхчувствителни към отровата.

Тази година съобщенията за недостатъчни количества и изчерпвания се отнасят за повече от 80 медикамента. По думите на специалист от министерството на здравеопазването в момента правителството полага усилия за спешна доставка от Италия на медикамента, прилаган на пациенти с трансплантация. Според Камарата на аптекарите идната седмица мрежата ще разполага с препарат-генерик. Практиката е при трудност в снабдяването да се доставят препарати от другите европейски държави. Принципният проблем Австрия не може да реши сама, заключава Бахингер. В основата му е фактът, че фармацевтичните фирми са пренесли производството си в страни като Китай и Индия, което им гарантира големи печалби. И ако се появят проблеми в една от фабриките, се появяват липси на лекарствата в цял свят. И тъй като в Австрия цените са относително ниски, фирмите снабдяват по-напред други страни, в случай че количествата са недостатъчни да задоволят потребностите на пазара.

Бахингер настоява за по-добър обмен на информация между фармацевтичните фирми, лекарите и аптекарите. Затрудненията биха били намалени ако на лекарите бъде разрешено да предписват субстанция вместо медикамент. В този случай аптекарят би могъл да продаде друг медикамент със същия състав. В дългосрочен план проблемът може да се реши, като производството на медикаменти се върне отново в Европа, заключава Бахингер. В момента работна група в Министерството на здравеопазването планира мерки за по-добро снабдяване на пациентите с лекарства. Ще бъде поставено изискване към фармацевтичните фирми да съобщават в кратки срокове случаите на затруднена доставка и да направят прозрачно разпределението на препаратите по държави. Затруднения в снабдяването с лекарства изпитва и Германия. От проблема са засегнати дори такива класически болкоуспокоителни средства като "Ибупрофен", съобщава австрийското радио. През юни в Германия са регистрирани 226 случая на ограничени количества или липсващи на медикаменти.