Министърът на вътрешната сигурност на САЩ Кирстен Нилсен напуска поста си, предадоха Ройтерс и ДПА, цитирайки съобщение в Туитър на президента Доналд Тръмп.

"Искам да й благодаря за работата", добави президентът на САЩ.

Изпълняващ длъжността министър на вътрешната сигурност ще стане Кевин МакАлинън, директор на американската Служба за митническа и гранична охрана. "Уверен съм, че той ще се справи отлично!", добави Тръмп.

"Реших, че това е подходящият момент да се оттегля. Надявам се следващият министър да има подкрепата на Конгреса и съдилищата за поправяне на нормативната уредба, която пречеше на нашите възможности да гарантираме напълно сигурността на границите на Америка" и за разделението в обществото", написа самата Нилсен, като подчертава постигнатият напредък в реформата на вътрешната сигурност в съответствие с новите изисквания.

Между нея и Белия дом имаше напрежение почти от момента на встъпването й в длъжност през 2017 г., защото тя се смяташе за противник на някои от най-твърдите антиимиграционни мерки, подкрепяни от президента и негови съветници. Самата тя е била все по-недоволна от това, което е смятала за липса на подкрепа от други министерства и за намеса на президентските съветници, съобщават източници на АП в администрацията на САЩ.

Според информационния портал "Аксиос", президентът Тръмп е бил недоволен от министър Нилсен и заради липсата й на достатъчно твърда позиция за строежа на стената по границата с Мексико и депортирането на нелегални мигранти.

Американски медии съобщиха още през ноември миналата година, че Тръмп има намерение да изпрати Нилсен в оставка.