Той отиде малко след обед на среща с кралица Беатрикс, за да я уведоми за "настоящото политическо положение". Рюте не влезе от главния вход на двореца, където го очакваха многобройни журналисти, а мина дискретно през друг вход, съобщава АНП, цитирана от БГНЕС.

"Нейно Величество взе предвид молбата за оставка и поиска от министрите и държавните секретари да продължат да правят всичко, което сметнат за необходимо в интерес на кралството", се казва в комюнике на пресслужбата на правителството след няколкочасовата среща на Рюте с кралицата.
Тя обаче помоли правителството да изпълнява временно задълженията си до предсрочните парламентарни избори, които се очаква да се състоят през септември, предаде БТА.
Рюте ще говори пред парламента утре, когато ще обсъди временни бюджетни съкращения и ще насрочи нови избори.

Тази сутрин премиерът председателства извънредно заседание на дясноцентристкото правителство след провала на започналите на 5 март преговори с коалиционния му партньор - партията Герт Вилдерс.

В събота Рюте определи като очевидно провеждането на предсрочни парламентарни избори, които според холандските медии може да се състоят през есента. Няма да приема възрастните хора в Холандия да трябва да плащат за нелепите искания на Брюксел, коментира Вилдерс.

След като дойде на власт през 2010 г., премиерът веднъж вече оряза държавните разходи с 18 милиарда евро. Но според правителствен мозъчен тръст необходимо е да бъдат направени икономии за още 9 милиарда евро.

Провалът на преговорите за бюджетни икономии в Холандия може да застраши максималния кредитен рейтинг на страната (AAA) и да оскъпи нейното кредитиране, като повиши лихвите по емитираните от нея държавни облигации.

Рюте и Вилдерс са основните опоненти на влизането на България и Румъния в Шенген.
"Ние в Холандия казваме, че искаме България и Румъния не само правно да са изпълнили критериите, но искаме да видим критериите да се прилагат в реалния живот, във всекидневната практика", коментира преди време премиерът.
От партията на Вилдерс пък пуснаха сайт, който приканва холандските граждани да подават оплаквания за „безобразия” от имигранти от България, Полша и Румъния.