Пожизненият секретар Сара Даниус се оттегля след вътрешна криза в престижната институция. Тричасово заседание на членовете на Шведската академията, която присъжда нобеловите награди за литература и една оставка. Пожизненият секретар Сара Даниус напуска своето кресло номер 7 в Академията, а решението влиза в сила незабавно, съобщи БНТ.

Причината - изгубено доверие. През ноември в. "Дагенс Нюхетер" публикува свидетелства на 18 жени, които пострадали от сексуално насилие или тормоз от мъж с френски произход, женен за една от членовете на академията - поетесата и драматург Катарина Фростенсон. Той получавал субсидии за управляван от него културен център за изложби и пърформанси в Стокхолм.

Академията започнала вътрешно разследване, но заключенията ѝ не са известни, тъй като академиците са длъжни да пазят пълна дискретност.

Въпреки това академията, която е на пряко подчинения на краля, бе опетнена от скандала.

 Надяваме се, че въпросът ще бъде разрешен по най-добрия възможен начин в името на бъдещото на Шведската академия, защото тя е изключително важна институция в Швеция, заяви Карл Густаф, крал на Швеция:

56-годишната Сара Даниус е специалист по история на литературата и преподавател в Стокхолмския университет. През 2015 г. стана първата жена, заела поста пожизнен секретар на Шведската академия.

Мария Шотениус, журналист от в. "Дагенс Нюхетер", каза: Моментът е много сериозен, защото никой не знае дали академията е способна да взима решения и дали има достатъчно членове за тази цел. Никога ситуацията не е билa толкова критична. Академиците са пожизнени и по правило не могат да подават оставка, но могат да овакантят креслата си. От 18-те членове на академията сега са активни 11.