Репортаж на полската държавна телевизия за "емоционалното" и "историческо" пътуване на гражданин на Полша до САЩ стана обект на присмех, че е пропаганда, след като зрители забелязаха, че пътникът е служител на телевизията, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че въпросното предаване на "Телевизия Полска" показва до каква степен тази медия е под контрола на управляващата партия "Право и справедливост" и е рупор за партийните послания.

В случая ТВП е искала да привлече вниманието към включването в понеделник на Полша във федералната програма на САЩ за безвизов режим - нещо, което правителството смята за свой успех. От телевизията отрекоха, че манипулират истината и обясниха, че целта била да се покаже на зрителите как да летят до Съединените щати без виза.

Пътникът Марчин Бакаларски замина от международното летище на Варшава за Лос Анджелис, където беше посрещнат от полския баскетболист Марчин Гортат, който е играл на "Лос Анджелис Клипърс".

"Това беше същински вълнуващ исторически момент. След 11-часов полет най-после се случи. Първият полски гражданин в историята пресече границата на САЩ без виза", заяви на живо от Лос Анджелис репортер на ТВП.

Това твърдение очевидно пропуска мнозината поляци, които са влизали в САЩ в по-ранни времена, често пъти бягайки от тежкия живот у дома, отбелязва АП.

Миналата седмица полският президент Анджей Дуда също бе критикуван за начина, по който обяви решението за включване на Полша в американската програма за безвизов режим в понеделник, който беше националния Ден на независимостта на страната.

Дуда застана на пресконференция редом с посланичката на САЩ в Полша Жоржет Мосбахер, за да съобщи новината. Полски експерти по дипломация коментираха, че Дуда е нарушил дипломатическия протокол, който изисква държавните глави да не създават впечатление за равенство с посланици.