Осми депутат напусна главната опозиционна партия във Великобритания - Лейбъристката, за да протестира срещу политиката на лидера Джереми Корбин, предаде ДПА и БТА.

"След четири десетилетия взех ужасно трудното решение да се оттегля от Лейбъристката партия. Най-голямата чест в живота ми е да представлявам хората от (лондонския избирателен район) Енфилд Норт", написа Джоан Райън в Туитър. Тя съобщи, че ще продължи да ги представлява и да говори от тяхно име като член на независима група законодатели.

Райън обяви решението си няколко дни, след като британската полиция съобщи, че е започнала разследване по подозрение за антисемитски престъпления от омраза, извършени от членове на Лейбъристката партия.

Обвинения в антисемитизъм в лейбъристките среди са отправяни от няколко години, включително срещу партийния лидер Джереми Корбин.

Райън последва седем свои колеги, които напуснаха партията вчера. Те критикуваха лейбъристката позиция за Брекзит и антисемитските тенденции в партията.

Законодателите ще продължат да работят като независими членове на парламента. Най-тежко на партията вероятно ще се отрази оставката на депутата Чука Умуна, който е начело на група, призоваваща за втори референдум за Брекзит.