Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи очаква подкрепа за промените в конституцията, тъй като "никой няма нищо против съдържанието на измененията и всички са наясно, че това вече е заложено в преговорния процес с ЕС, а друга алтернатива няма".

Според него политическите партии, които се противопоставят на включването на българите в преамбюла на конституцията, се опитват да печелят вътрешнополитически точки.

"Крайно нечестно е един от най-важните въпроси за гражданите - членството на страната в ЕС, да се използва в ежедневните политически битки, но смятам, че в хода на следващата година всички политически актьори ще видят това", посочи Османи на годишната си пресконференция, информира БТА.

През следващата седмица преговорите за промени на конституцията ще бъдат активизирани.

"Същността на конституционните промени е, че те не са спорни и всички сме съгласни с това. В нашия конституционен ред няма друга категоризация, която да изключва или включва една или друга общност. Защо, ако в конституцията има вписани определени общности, да бъдат изключвани черногорците, хърватите и българите и какви ще са последствията за държавата?", пита се Османи.

"Най-разпознаваемият ни имидж в света е връзката между общностите, междуетническата хармония, мултикултурна демокрация. Това е нашият най-голям актив, който ни отваря врати. Превърнахме се в пример на страна, която в един труден регион успя да създаде мултиетническа хармония, която вече се превръща в пример за това как другите страни могат да решават собствените си проблеми", посочи македонският дипломат №1.