Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи обяви, че македонското правителство изчаква, преди да внесе исканите от България конституционни промени в парламента, докато опозицията се съгласи да гласува за тях. Вписването на българите е основното изискване на София, припомни Османи, цитиран от БНР, и допълни, че има сигнали от най-голямата опозиционна сила ВМРО-ДПМНЕ, че промяната може да стане факт. 

Буяр Османи предупреди депутатите, които няма да гласуват "За", че отдалечават страната от европейското присъединяване. 

"Идеологическата линия на ВМРО-ДПМНЕ създава две пътеки. Последиците са изолиране на страната и влизане във втората пътека. От гласуването ще зависи в коя пътека ще влезем - бързата или бавната", каза Османи на пресконференция в Скопие. 

Според него във ВМРО-ДПМНЕ има сигнали "за идеологическо разделение" и в опозиционната партия "има хора, които упорито твърдят, че не трябва да бъде изпуснат шансът в конституцията да бъде направено ясно разграничение, че българите в Северна Македония са малцинство". 

"Възможностите за постигане на консенсус с ВМРО-ДПМНЕ се изчерпват, но все още не са напълно изчерпани. Все още има надежда, че има достатъчно разум да бъде осъзната ситуацията и че няма да играят на картата на българските радикали. Даваме още един шанс на разума, за да бъде разбран моментът и да се види дали някой работи против интересите на македонския народ и държавата", каза Османи в отговор на журналистически въпрос.

"Ако не бъдат завършени конституционните промени, скрининг-процесът ще спре, Албания продължава с отварянето на преговорните глави, създава се нова група - Сърбия, Черна гора и Албания, които ще преговарят, и втората група - Северна Македония, Босна и Херцеговина и Косово, които не преговарят. Бърза писта за първата тройка и друга писта с държави с отворени въпроси. Депутатите, които няма да гласуват за конституционните промени, оставят държавата сред страните с отворени въпроси. Толкова са сериозни последиците от незавършването на конституционните промени сега", каза още Османи, цитиран от БТА.