Украйна и САЩ започнаха днес съвместни военни учения в Черно море въпреки възраженията на Русия, предаде Ройтерс. В маневрите "Морски бриз 2021" ще се включат военни от 32 страни, посочиха от американското посолство в Киев. В ученията ще участват около 5000 военнослужещи, 32 кораба и 40 самолета.

Кораб на британския кралски флот премина през Босфора и навлезе в Черно море, съобщиха местни медии. Това се случва на фона на обтегнати отношения между Лондон и Москва заради дейностите на кораби на НАТО край бреговете на Крим.

"Силите и средствата на Черноморския флот изпълняват набор от мерки за контрол на действията на корабите на НАТО и други страни, участващи в учението" Морски бриз-2021 ", започнало на 28 юни 2021 г. в северозападната част част от Черно море ", съобщава РИА Новости.

По-рано официалният представител на Министерството на отбраната генерал-майор Игор Конашенков заяви, че НАТО ще снабдява Украйна със съвременни оръжия и боеприпаси под прикритието на учението. Според него всичко това ще бъде насочено към украинските войски и националистическите формирования.

Говорителят на външното министерство Мария Захарова от своя страна отбеляза, че основната цел на съвместните маневри между Киев и Северноатлантическия алианс е да дестабилизира ситуацията по руските граници и да прехвърли оръжия на Украйна.

Миналата седмица Русия заяви, че е стреляла предупредително по британския миноносец "Дифендър", защото е навлязъл в нейни териториални води. Великобритания отрече информацията и коментира, че корабът е плавал през украински води в съответствие с международното морско право.

Също днес Русия и Китай продължиха действието на Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество, съобщи китайската държавна телевизия след проведените по видеоконферентна връзка преговори между руския президент Владимир Путин и китайския му колега Си Цзинпин, предаде ТАСС.

Държавните глави разпространиха съвместна декларация и обявиха продължаването на договора, отбелязва китайската телевизия.

"Светът навлиза в епоха на сътресения и радикални промени, а на фона на това, че развитието на човечеството се сблъсква с множество кризи, тясното сътрудничество между Китай и Русия вдъхва позитивна енергия в международната общност, създавайки еталон за нов модел на международните отношения", заяви Си Цзинпин, цитиран от агенция Синхуа.

"Договорът за добросъседство, приятелство и сътрудничество утвърди понятието за предаващо се от поколение на поколение приятелство, отговарящо на фундаменталните интереси на двете страни. Това съответства на тенденциите на епохата, насочени към мира и развитието, а също така е практически и жив пример за създаване на нов тип международни отношения", добави Си.

"Уверен съм, че, ръководейки се от духа на договора, независимо от това колко много препятствия и ями ще срещнем на пътя си, Китай и Русия ще правят всичко по силите си и ще продължат уверено да вървят напред", подчерта китайският президент.

"Към момента, следвайки буквата и духа на договора, успяхме да изведем руско-китайските отношения на безпрецедентно равнище, да ги направим образец за междудържавно сътрудничество през 21-ви век", каза на свой ред руският президент Путин.

Руският държавен глава изтъкна, че е бил създаден нямащ аналог в международната практика многопластов механизъм за двустранна координация, включващ редовни контакти между лидерите и срещи между премиерите, пет междуправителствени комисии на ниво вицепремиери, формати за диалог между парламентите и организации на регионите. "Всичко това позволява ефективно да се решават възникващите в хода на взаимодействието между двете страни въпроси и да се планира съвместната работа в перспектива", подчерта Путин.

"Независимо от глобалните финансови кризи и сегашната пандемия от коронавируса (стокообменът) расте. И сега ще видим ясна положителна динамика. През януари-април ръстът надвиши 22 процента, тоест може да се разчита, че към края на годината ще бъдат достигнати рекордни показатели в търговията", заяви руският президент.

"Важно е, че е закрепена липсата на взаимни териториални претенции и решимостта на двете страни да превърнат общата си граница в зона на вечен мир и приятелство. Направихме много за това, включително работа по демаркация на границата, работихме с години над това - ние и нашите екипи - и постигнахме нужния ни резултат, приемлив както за Китай, така и за Русия", резюмира Путин в хода на видеоконферентната среща.

Руско-китайският Договор за добросъседство, приятелство и сътрудничество бе подписан на 16 юли 2001 г. от президентите на Русия и Китай Владимир Путин и Цзян Цзъмин със срок на действие 20 години, припомня ТАСС.

ДПА отбелязва, че интересите на Русия и Китай в Съвета за сигурност на ООН често съвпадат и отношенията на двете страни със Съединените щати са напрегнати. От гледна точка на НАТО Москва и Пекин са най-голямата заплаха за сигурността в евроатлантическия регион.