Руският Черноморски флот контролира действията на американския военен кораб "Росс" (USS Ross), съоръжен с управляеми ракети, който днес е навлязъл в Черно море. Това съобщи пред журналисти Националният център за управление на отбраната към министерството на отбраната на Русия, цитиран от ТАСС.

"Силите и средствата на Черноморския флот са пристъпили към контрол на действията на бойния кораб "Росс" на военноморските сили на САЩ, навлязъл на 26 юни в акваторията на Черно море", посочи националният център.

От Шести американски флот съобщиха, че миноносецът е влязъл в Черно море в събота и ще участва в многонационално военно учение. Според флота "Росс" ще се присъедини към други 31 кораба по време на морската част на упражнението.

"Сценарият включва обединение на въоръжените сили от Америка, Европа, Африка, Азия и Австралия за провеждане на различни военни дисциплини по море, суша и въздух, включително бойни операции на сушата, срещу кораби и противовъздушна отбрана", се казва в текста на американския флот.

Миналата сряда руското посолство във Вашингтон призова САЩ и техните съюзници да не практикуват военни операции в Черно море. Дипломатическата мисия предупреди, че тези маневри "увеличават риска от непреднамерени инциденти" и "насърчават милитаристки настроения в Киев".

Миноносецът "Росс" носи на борда си управляеми ракети от клас Arleigh Burke.

Корабът започна своя международен курс по пътя към Черно море на 23 февруари 2020 г.

Той участва в операции, свързани с морска сигурност, а присъствието му в Черно море цели да подобрява регионалната морска стабилност.

Това е първият кораб на американския флот, който посети Черно море още в началото на 2020 г.

Също така "Росс" беше последният кораб, който посети Черно море през 2019 г.

"Росс" наскоро води съвместни действия с френския самолетоносач FS Charles de Gaulle (R 91), като те бяха част от Комбинираната оперативна група 473 в Средиземно море.