Френското подразделение на шведския мебелен гигант ИКЕА трябва да плати глоба от 1 милион евро, след като бе признат за виновн в шпионаж на служители. Бившият главен изпълнителен директор ИКЕА Франция Жан-Луи Байо пък получи двугодишна условна присъда и трябва да плати глоба от 50 хил. евро, предаде BBC.

Установено е, че френското дъщерно дружество е използвало частни детективи и полицаи за събиране на лични данни за персонала. Заради скандала ИКЕА уволни четирима мениджъра и промени кодекса си за поведение.

15-те души на подсъдимата скамейка във Версайския съд са топ мениджъри и бивши мениджъри на магазините във Франция. Четирима полицаи също бяха съдени за предаване на поверителна информация.

Делото започна през март, но обвиненията в шпиониране на служители и клиенти се появиха за първи път през 2012 г., след като вътрешен човек изпратил имейли между ИКЕА Франция и охранителна фирма до сатиричния вестник Le Canard Enchaîné. От тях става ясно, че мебелният гигант е изисквал достъп до информация за своя персонал и клиенти от полицейска база данни, съдържаща милиони имена и лични данни на престъпници, жертви на престъпления и дори свидетели.

Веригата използвала данните например, за да се опита да проследи служител, който искал обезщетение за безработица, но имал "Порше". В друг случай бил осигурен достъп до досието на служител, за да се установи как така шофира БМВ с ниските доходи, които получава.

Бившият директор по управлението на риска Жан-Франсоа Пари е изпращал списъци с имена, които да бъдат разследвани от частни детективи. Според документи, предоставени на АФП, сметката за тези разследвания е стигала до 630 хил. евро годишно. Пари е признал, че неговият отдел е отговарял за хонрарите на детективите.