Доналд Тръмп няма да даде никакви пари за подпомагане на Украйна в борбата с Русия, ако отново спечели президентския пост и това ще ускори края на войната, заяви след среща с бившия президент на САЩ унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс и БТА.

Орбан, който подкрепя връщането на дългогодишния си съюзник за втори мандат в Белия дом, се срещна с Тръмп във Флорида в петък.

"Той няма да даде нито цент за войната между Украйна и Русия и затова войната ще приключи", каза Орбан по държавната телевизия късно снощи. "Защото е очевидно, че Украйна не може да се справи сама", допълни той.

"Ако американците не дадат пари и оръжия, а също и европейците, тогава тази война ще приключи. А ако американците не дадат пари, европейците няма да могат да финансират тази война сами, и тогава войната ще приключи."

Унгарският премиер добави, че Тръмп има "доста детайлни планове" как да сложи край на руско-украинската война, но не съобщи подробности, информира Би Би Си. Тръмп не е коментирал публично телевизионното интервю на Орбан.

Би Би Си обръща специално внимание на факта, че по време на визитата си в САЩ Орбан не се срещна със сегашния президент Джо Байдън.

Орбан отказва да изпрати оръжия на Киев и поддържа близки икономически връзки с Москва, откакто руските сили нахлуха в Украйна през 2022 г., припомня Ройтерс. За последен път той се срещна с руския президент Владимир Путин през октомври в Китай въпреки усилията на Европейския съюз да изолира Москва.

Орбан заяви, че е "друг въпрос" как ще приключи войната с мирни преговори след примирието, и как ще се създаде стабилна и безопасна Европа. Първо обаче трябва да се постигне мир и "той (Тръмп) разполага със средствата за това."

Европейските лидери отдавна са притеснени, че връщане на Тръмп в Белия дом ще означава отслабване на подкрепата на САЩ както за Украйна, така и за трансатлантическия военен алианс НАТО, посочва Ройтерс.