Унгарската партия Фидес може да се присъедини към друга група в Европейския парламент, ако оставането й в десноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) не отговаря на националните й интереси, каза днес пред националното радио премиерът Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс и БТА.

Членството но Фидес в ЕНП беше замразено през март заради нарушаването от страна на Орбан на принципа на върховенството на закона, свободата на печата и правата на малцинствата.

"Сега сме в ЕНП и ще видим в коя посока ще тръгне тя . . . дали можем да й повлияем и дали е в съзвучие с интересите на Унгария и унгарския народ", каза премиерът. "Ако е така, тогава ще останем, ако не е, ще се присъединим към нова формация", каза унгарският премиер, без да уточнява към коя.

ЕНП спечели евроизборите, но загуби много места в ЕП, което ще я принуди да търси коалиция с най-малко две други групи, за да получи мнозинство.

Орбан каза по радиото, че Вишеградската четворка - Унгария, Полша, Словакия и Чехия, са се споразумели да заемат обща позиция при избирането на новите лидери на Европейския съюз. "Ще имаме единна позиция по кадровите въпроси", каза той и добави, че ще подкрепи кандидат за председател на Европейската комисия, който е: антиимигрантски настроен, има развито национално чувство и е "готов да защитава" християнската култура. "Идва ни наум подобен кандидат и не само един", каза Орбан, без да назовава конкретни имена.

Ден преди интервюто с Орбан началникът на неговата канцелария - Гергей Гуяш, заяви, че Фидес не вижда големи шансове за сътрудничество с крайнодясната група на Матео Салвини в Европейския парламент.

"Уважаваме италианския вицепремиер и италианското правителство и резултата на "Северната лига" като най-силна партия в Италия след изборите за Европейски парламент", каза Гуяш. "Въпреки това не виждам големи шансове за сътрудничество на партийно ниво или в обща парламентарна група", добави той. 

Властта продължава да е в ръцете на Лига на Матео Салвини, която спечели 17 процента от гласовете на парламентарните избори през март миналата година и 34 процента от гласовете на европейските избори в Италия на 26 май. Салвини отправи призив в началото на април за формиране на голяма националистическа група, която да е "най-голямата в Европейския парламент", заедно с партиите на лидера на френската крайна десница Марин Льо Пен, унгарския премиер Виктор Орбан и холандския лидер Герт Вилдерс.

Но резултатите в ЕС не завършиха така добре за националистите, както мнозина прогнозираха въпреки победата на Салвини в Италия и крехката преднина от 0.9% на Льо Пен пред блока на президента Еманюел Макрон във Франция.

Но да се върнем към Унгария. Промените в съдебната система на страната, предложени от управляващата партия Фидес, са в центъра на конфронтацията с Европейската комисия, която изтъква, че някои от реформите на Орбан, който пое властта през 2010 г., заплашват демокрацията и върховенството на закона. В края на миналата година в страната бе приет закон, поставящ съдилищата под прекия контрол на министъра на правосъдието, което според критици позволява политическа намеса в правораздаването.

Орбан също така затегна контрола и над медиите, науката и образованието - стъпки, както отбелязват наблюдателите, водещи до сблъсък с ЕС. Преди няколко дни например Унгарската академия на науките обвини правителството, че се опитва да установи "тотален политически контрол" над жизненоважната изследователска дейност с намерението да създаде нов държавен орган за надзор на финансирането и работата на академията.

Всичко това доведе до замразяване на членството на Фидес в ЕНП и конфронтацията между Виктор Орбан и Манфред Вебер - водещият кандидат на ЕНП за председател на Европейската комисия.