Апелативният съд в Манхатън потвърди отказа на районен съд за нов процес по делото на руснака, преценявайки, че представените от защитата нови материали не представляват нови доказателства, които според Бут са основание признаването му за виновен през ноември 2011 г. да бъде преразгледано, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Четиридесет и девет годишният Бут беше обвинен в намерение за незаконна търговия с оръжие и подпомагане на тероризма. Той бе признат за виновен за заговор за продажба на оръжие на групировката Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК), смятани от САЩ за терористична организация.

Предполагаемите членове на ФАРК се оказали информатори на американската Служба за борба с наркотиците (ДЕА).

В основанията си да иска нов процес Бут посочил, че не би могъл да влезе в заговор с бившия си бизнес съдружник Андрю Смюлиън, свидетелствал срещу него на делото, тъй като Смюлиън вече бил вербуван от ДЕА информатор.

Както каза адвокатът на Бут, Алексей Тарасов, Смюлиън "е знаел, че участва в операция за ареста на Бут, а това означава, че не е истински престъпник и не би могъл да участва в заговор", отбелязва ТАСС.

Българска връзка

Друга тема, засегната от защитата, се отнася до българския бизнесмен Петър Мирчев, от когото, както твърди американската прокуратура, Бут се опитал да получи преносими зенитни ракетни комплекси, за да ги продаде после на ФАРК.

Според адвоката Тарасов всички обвинения срещу Бут във връзка с тези ракети са се основавали на показанията на Смюлиън, че през януари 2008 г. Бут се обадил на Мирчев и се договорил за доставката на това оръжие.

Защитата успяла да получи дадените под клетва показания на Мирчев, в които той твърди, че никога не е обсъждал с Бут доставка на каквото и да било оръжие.

Руска реакция

Руските власти ще продължат да работят за връщането на Виктор Бут в родината, както със сегашното, така и с новото американско правителство, заяви представителят на руското министерство на външните работи за правата на човека Константин Долгов, цитиран от ТАСС.

Той определи присъдата на Бут като политизирана, а ситуацията с нарушаването на правата на руски гражданин - като "изключително неблагоприятна и неприемлива".