„Международните наблюдатели в Сирия потвърдиха информацията, че опозицията в Алепо притежава тежки оръжия, като танкове например”, съобщи Мартин Несирки, след като във вторник мисията на наблюдателите посети Алепо. По-рано бе съобщено, че бунтовниците вече притежават преносими зенитно-ракетни комплекси.

От 20 юли сраженията между армията и опозицията в Сирия са съсредоточени в района на град Алепо, който е икономически център на страната.

ООН обяви, че неговите наблюдатели, които са на мисия в Сирия, са станали свидетели, че правителствени изтребители са бомбардирали Алепо, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА. На пресконференция говорителката на мисията на наблюдателите Сузан Гошех допълни, че ООН има потвърждение, че бунтовниците вече разполагат и тежки оръжия, в това число танкове.

Гошех изрази безпокойство относно обстановката в северния сирийски град, където бунтовниците се сражават ожесточено с правителствените сили вече 12-и ден. Говорителката посочи, че в битката се използват предимно тежки оръжия, в това число танкове, вертолети, артилерия и др.

Същевременно сирийски бунтовнически представител заяви пред Франс прес, че сирийските бунтовници се опитват да превземат сградите на службите на разузнаването в Алепо, след като окупираха три полицейски участъка. Участъците бяха превзети вчера и се намират в кварталите Салхин, в южната част на Алепо, в Баб Найраб и в Ханано.

Според бунтовническия генерал Абдел Насър Ферзат това е малка победа, която е добра за духа на сирийските бунтовници, посочва Франс прес. Според друг бунтовнически командир, полковник Абдел Джабар ал Окайди, бунтовниците разполагат с хиляди бойци в Алепо. Според източник от сирийските сили за сигурност в икономическата столица на Сирия са се окопали 4000 бунтовнически бойци и сраженията там може да продължат седмици.