Кемал Кълъчдароглу, главният съперник на президента Реджеп Тайип Ердоган на президентските избори тази неделя, заяви, че партията му разполага с конкретни доказателства, че Русия носи отговорност за оповестяването на "дълбоко фалшиво" (deep fake) онлайн съдържание преди вота на 14 май, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Кълъчдароглу отправи обвиненията към Русия в пост на руски език в Туитър вчера.

"Скъпи руски приятели, вие стоите зад монтажите, разпространяването на дълбоки фалшификации (deep fake) и видеозаписи във връзка с изборите. Ако искате да продължим дружбата си с вас и след 15 май, махнете ръцете си от турската държава. Ние все още сме за продължаване на сътрудничеството и дружбата с вас", заяви кандидатът за президент на опозиционния Национален алианс в призив в акаунта си в Туитър.

Последва изявление на Кремъл, в което се отрича намесата на Русия в турските избори, и което се заявява, че твърденията са неверни и са измислени от лъжци.

Има ли Кълъчдароглу доказателства

Запитан защо е отправил подобни твърдения спрямо Русия, Кълъчдароглу заяви пред Ройтерс, че разполагат с конкретни доказателства.

"Ако нямахме конкретни доказателства, нямаше да пиша в Туитър", посочи той, като добави, че партията не се е свързала с руското посолство в Турция по този въпрос.

"Смятаме, че е неприемливо друга държава да се намесва в Турция в изборния процес в полза на политическа партия. Исках целият свят да е наясно с това и по тази причина направих този призив в Туитър", каза той в интервю.

В офиса си в Анкара Кълъчдароглу, който води пред Ердоган в повечето проучвания на общественото мнение, подчерта, че Турция има близки икономически връзки с Русия и даде знак, че ще се стреми към баланс във външната политика по отношение на отношенията с Москва.

"Искаме да запазим отношенията помежду си, не искаме да прекъсваме приятелските ни връзки, но няма да позволим намеса в нашите вътрешни работи", каза той.

Песков: И САЩ говореха за намеса в изборите

 

Говорителят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков опроверга слухове за възможна намеса на Русия в президентските и парламентарните избори в Турция, подчертавайки, че такива данни се разпространяват от лъжци, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. 

Не знам какво е станало причина за такива призиви. Ние решително отхвърляме подобни изказвания, ние официално заявяваме, че за никаква намеса не може да става дума. Ако някой е предоставил на г-н Кълъчдароглу такава информация, то това са лъжци, каза Песков пред журналисти днес.

Като цяло той подчерта, че Руската федерация много държи на двустранните отношения с Турската република. Защото Турция досега заемаше много отговорна, суверенна и премислена позиция по цял комплекс регионални и световни проблеми, с които ние се сблъскваме, добави говорителят на Путин. И тази позиция много ни импонира, отбеляза Песков. Още повече, че страна, която високо цени двустранните отношения, няма да прави нищо по отношение на своя партньор, каза Песков.

Ние нееднократно сме казвали и настояваме, че ние не се намесваме във вътрешните работи и изборните процеси на чужди държави, отбеляза той. Според Песков е добре Кълъчдароглу да си спомни историята с американците. Те с цялото правителство, с цялото ръководство дълго време твърдяха, че Русия се намесва, след това похарчиха милиони долари за разследвания и след това стигнаха до извода, че намеса не е имало, заяви Песков.

Външополитически приоритети на претендента

Кълъчдароглу също така заяви, че ще настоява за нова мирна инициатива между Русия и Украйна, ако спечели изборите в неделя.

"Много е важно за нас и за целия свят, ако успеем да постигнем мирно споразумение между Русия и Украйна. Но трябва ясно да заявим, че не смятаме за правилно за която и да е държава да окупира друга държава", каза той.

На въпроса дали би подкрепил разширяването на НАТО, ако бъде избран за президент, той отговори: "Разбира се", без да навлиза в подробности.

"НАТО е не само военна организация в 21-ви век, а и организация, която защитава демокрацията. Ние ще поддържаме отношенията си с НАТО в същата рамка, както в миналото", добави опозиционният кандидат.

По думите на Кълъчдароглу основният проблем на турската външна политика при управлението на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган е изключването на министерството на външните работи от процеса на формиране на политиката.

"Ние ще провеждаме ориентирана към мира външна политика, която дава приоритет на националните интереси на Турция. Нашият приоритет са националните интереси и да действаме в съответствие със съвременния свят", добави той.