Ситуацията с човешките права в Русия се е влошила значително след инвазията в Украйна през февруари миналата година - това се казва в доклад на специалния докладчик Марияна Кацарова, цитиран от Ройтерс. В него се говори за "системни репресии" срещу организациите на гражданското общество и че руските власти масово са арестували на произволен принцип критици на войната. Според Кацарова има опасност за живота на задържаните заради "постоянните изтезания и малтретирания".

Докладът е първият случай, в който Съветът по правата на човека, действащ вече 16 години, е упълномощен да проучи състоянието на правата в една от страните, постоянни членове на Съвета за сигурност. 

Преди това Москва е наричала неоснователни критиките срещу зачитането на човешките правата в страната и е отричала извършването на нападения срещу цивилни в Украйна, където според нея се провежда "специална военна операция" за унищожаване на военна инфраструктура.

"(Специалистката) документира неотдавнашните законодателни ограничения, които се използват за заглушаване на гражданското общество и за наказване на активисти правозащитници и на други лица за тяхната позиция против войната", се казва в заключенията на доклада.

"Често съпроводеното с насилие прилагане на тези закони и разпоредби е довеждало до системни репресии срещу организациите на гражданското общество, които са затворили гражданското пространство и независимите медии", се казва в документа.

Експертът на ООН Кацарова, бивша журналистка от България, също така споменава опитите на Русия да възпрепятства мандата ѝ, като заявява, че тези действия показват "липса на политическа воля да спазва задълженията си в областта на правата на човека", отбелязва Ройтерс.

Москва вече беше заявила, че няма да сътрудничи на разследването.

За момента няма коментар от руската дипломатическа мисия в Женева, но от Кремъл обявиха, че Съветът за сигурност на ООН трябва да бъде реформиран и да включи държави, които през последните години са придобили влияние, предаде Ройтерс.

Съветът за сигурност на ООН се нуждае от трансформация, за да се повиши максимално неговата ефективност, каза пред журналисти говорител на президента Владимир Путин Дмитрий Песков

Думите му са по-скоро в коментар на плановете на президента на САЩ Джо Байдън да представи предложение за разширение на състава на постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН.

Освен това, отбеляза Песков, Съветът за сигурност на ООН също се нуждае от по-голямо приобщаване" от гледна точка на участието именно на онези държави, които напоследък придобиха допълнителна роля и имат много по-голямо влияние върху световната сигурност, световната икономика и все повече заявяват значението си".

По-рано координаторът по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност (NSC) на Белия дом Джон Кърби в интервю за британския в. "Дейли Телеграф" каза, че Байдън в речта си на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН ще потвърди желанието на Вашингтон за разширяване Съвета за сигурност на световната организация.

В момента Съветът за сигурност на ООН има пет постоянни членове: Русия, Великобритания, Китай, САЩ и Франция. Всяка от тези страни има право на вето в съвета. Десет членове на съвета, избирани на географски принцип с двугодишен мандат, имат статут на непостоянни членове, припомня БТА.