Русия няма намерение да си сътрудничи със специалния докладчик на ООН за правата на човека в Русия Мариана Кацарова, тъй като тя ще действа съгласно западните насоки, за да упражни политически натиск върху Москва. Това заяви в ефира на телевизия "Росия-24" Генадий Гатилов, постоянен представител на Русия в Службата на ООН и в други международни организации в Женева. 

Той изтъкна, че Кацарова "е активен русофоб и винаги е била такава, когато е заемала други длъжности в областта на правата на човека". "От нея не можем да очакваме нищо добро за нас, никаква обективност, никаква правилна оценка на положението с правата на човека в Русия. Така че за нас ситуацията тук е съвсем ясна", добави Гатилов, цитиран от ТАСС. 

По думите му постът е бил създаден и въз основа на антируска резолюция в Съвета по правата на човека на ООН, нямаща нищо общо със загрижеността за правата на човека. Според него тази служба е крайно политизирана, а Западът иска да я използва за оказване на натиск върху Русия. "Така че вече сме взели решение и не възнамеряваме да си сътрудничим с нея и нейния офис", добави той.

Коя е Мариана Кацарова? 

Българката Мариана Кацарова започна работа като първия специален докладчик на ООН за състоянието на правата на човека в Руската федерация на 1 май 2023 г., след като беше назначена от Съвета по правата на човека на 4 април. Тя оглави разследването на ситуацията с човешките права в Беларус в периода 2021-2022 г., възложено от Съвета на ООН по правата на човека. В периода 2014-2016 г. беше ръководителка и на Мониторинговата мисия на ООН за човешките права в Донбас, припомня БТА. 

В продължение на десетилетие Кацарова оглавява и разследванията на неправителствената организация "Амнести интернешънъл" на ситуацията с човешките права в Русия и на нарушенията на човешките права по време на двата конфликта в Чечения. 

По-рано работи и като журналист и разследващ ситуацията с човешките права във военните зони в Босна, Косова и Чечения. Работила е също като съветник на Върховния комисар на ООН по правата на човека и като старши съветник в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.