Би трябвало да е по силите на един "стабилен гений", както Тръмп сам се нарече, да проследи спокойно и внимателно едно важно политическо развитие. Но на Доналд Тръмп това очевидно не му е дадено.

През тази седмица, за първи път от много време насам, Северна и Южна Корея отново ще говорят една с друга, вместо една за друга. На първо време те ще обсъдят единствено въпроса дали севернокорейски спортисти ще участват в предстоящите Зимни олимпийски игри в Южна Корея. Както самите разговори, така и евентуалното изпращане на севернокорейска делегация биха били наистина положителни сигнали в един регион, откъдето през последните месеци рядко се чуват добри новини.

Ким и "националната карта"

Отсега е ясно, че въпросните разговори няма да доведат до някакъв напредък по същинския конфликт - ядрената програма на Пхенян. Затова и нямаше никаква нужда Тръмп да се самопредлага като събеседник на севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Всичко с времето си. Но проблемът тук е следният: Тръмп очевидно е твърдо убеден, че без неговите героични туитове изобщо нямаше да се стигне до вътрешнокорейските преговори.

Много по-вероятно е следното тълкуване: режимът в Северна Корея се въоръжи до такава степен, че вече може да се чувства застрахован срещу всякаква непосредствена опасност. Ким плати за това висока цена - нови тежки санкции. И тъкмо в тази ситуация му се вижда логично да залага на "националната карта", окуражавайки сънародниците в Южна Корея да пооблекчат положението на страната му. Още повече, че от няколко месеца в Сеул управлява един президент, който желае да води политика на разведряване. Да не говорим, че самата Южна Корея има интерес от едни успешни Олимпийски игри.

Уин-уин ситуация

С други думи: има ли нещо по-логично от това да се изпратят севернокорейски спортисти за игрите в Южна Корея и така да се направи услуга на съседите на юг? Но не просто така, естествено, а срещу някаква цена. Познавайки Пхенян, не е трудно да си представим, че тази цена може да се окаже доста висока. Но във всеки случай ще спечелят и двете страни: Южна Корея ще получи мирни Олимпийски игри, а Северна Корея - пари или материална помощ. Или дори и двете. Това на свой ред ще стабилизира допълнително режима на Ким и ще затвърди убеждението му, че винаги получава това, което иска. Ето така би действал един "стабилен гений".

Петер Щурм, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”, www.faz.net

Всички права запазени. Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main


Материалът е публикуван в DW