Нито един от кандидатите за президентския пост в Турция не спечели над 50 процента от гласовете на изборите в Турция, състояли се на 14 май, заради което в страната ще се проведе втори тур на гласуването. Това съобщи днес председателят на Висшата избирателна комисия (ВИК) на Турция Ахмет Йенер, цитиран от телевизия НТВ и БТА.

Вторият тур на президентските избори ще се проведе в неделя, 28 май, каза той.

Той съобщи, че към 15:15 ч. днес след преброяването на 100 процента от бюлетините става ясно, че за настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган са гласували 49,51 на сто от избирателите, за лидера на опозицията Кемал Кълъчдароглу - 44,88 на сто, а за кандидата на Алианса АТА Синан Оган - 5,7 на сто от гласоподавателите. За Мухарем Индже, който преди дни обяви, че се отказва от кандидатурата си за президентските избори, са гласували 0,44 на сто от избирателите.

Избирателната активност на вчерашните избори е била 88,92 на сто, обяви Йенер.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков направиха първите си коментари във връзка с изборните резултати в Турция, съобщават турски медии.

Турция проведе вчера избори за президент и парламент, които показаха стабилна преднина на коалицията около президента Реджеп Тайип Ердоган на парламентарните избори, но не успяха да решат изхода от вота за президент още на първия кръг, както показват все още неокончателните данни.

Байдън отговори на въпрос на журналисти за турските избори, докато се разхождаше с велосипед по време на почивка, отбелязва кореспондентът на турската телевизия ТРТ в САЩ.

"Надявам се... който спечели той. В този край на света в момента има достатъчно проблеми", каза Байдън, след като бе помолен да коментира резултатите.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини преди изборите президента на САЩ, че иска да го свали от власт. "Ще направим каквото е нужно и ще приключим въпроса на първия тур. Байдън е дал указания, че Ердоган трябва да бъде свален, знам това и народът ми го знае", каза преди изборите турският президент, като добави, че "отговорът към Байдън ще са изборните урни".

Коментирайки проведените в Турция президентски и парламентарни избори, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази увереност, че сътрудничеството между Анкара и Москва ще се задълбочи и разшири.

В отговор на журналистически въпроси за изборите в Турция на ежедневната си пресконференция Песков заяви, че двете страни са свързани от взаимноизгодно сътрудничество в различни области, което отговаря на интересите както на турския, така и на руския народ, съобщи СиЕнЕн-Тюрк.

"Затова, разбира се, ние следим новините, идващи от Турция тези дни, с голям интерес, с голямо внимание. Уважаваме и ще уважим избора на турския народ", каза Песков, като изрази увереност, че двустранното сътрудничество при всички случаи ще се задълбочи и разшири.