Голям пожар избухна в историческата сграда, в която се помещава централната поща на филипинската столица Манила, предава Си Ен Ен. За овладяването му са били необходими над 7 часа.

Снимка: AP/БТА

Огънят е тръгнал около 23:45 часа местно време снощи. Ситуацията е била тежка, тъй като пожарът е бил от най-висока степен на опасност, заявяват от Бюрото за противопожарна защита.

Снимка: AP/БТА

Докато пожарникарите са се опитвали да овладеят пламъците, от прозорците на неокласическата сграда, известна богато облицования си украсени колони вход, са излизали огън и гъст дим.

По информация на директора на Бюрото за противопожарна защита вътрешната дървена конструкция на сградата е изгоряла по целия път от мазето до третия етаж.

Снимка: AP/БТА

"Това е много тъжно, защото това е толкова важна част от нашата история", е казал Тароза, добавяйки, че вестниците, книгите и писмата вероятно са разпалили пламъците.

Вижте всички снимки ТУК >>

По думите му ще бъде започнато разследване, като следователите не са изключили възможността за електрическа повреда или палеж.

Снимка: AP/БТА

Сградата на пощата се намира в историческия град Манила близо до други туристически забележителности по поречието на река Пасиг, която тече през столицата.

Снимка: AP/БТА

Първоначално е построена през 1926 г. и е проектирана от филипинските архитекти Хуан М. Арелано и Томас Мапуа, като е сериозно повредена по време на Втората световна война, но е възстановена през 1946 г.

През 2018 година пощата е обявена за "важна културна ценност" на Филипините.