Това означава, че в близко бъдеще няма да бъде приета никаква реформа, дори по по-консенсусни теми като трафика на оръжия или психиатричното лечение, отбелязва агенцията.

"Разговарях с президента. И двамата сме съгласни, че най-добрият начин да се напредне е сега да натиснем копчето "пауза" и да замразим закона където е. Дебатът обаче не е приключил, тази борба тепърва започва", заяви Рийд, без да уточни кога законопроектът ще може отново да бъде внесен за гласуване.
 
В сряда сенаторите отхвърлиха текста, който предвиждаше задължителни проверки за съдебно минало и вменяемост на кандидати за закупуване на оръжия от специализирани изложби и интернет. Те също така гласуваха против забрана на нападателни оръжия и пълнители с голяма вместимост.

Важният законопроект бе подготвен, след като на 14 декември миналата година в Кънектикът 20-годишният Адам Ланза застреля 20 деца и шестима възрастни преди да се самоубие. Преди това Ланза застреля и майка си, която била собственик на използваните от него оръжия.