Официалната делегация на Република Северна Македония положи цветя на гроба на Гоце Делчев в двора на църквата реката "Св. Спас" в Скопие, предаде БТА.

В честването се включиха президентът Стево Пендаровски, премиерът Димитър Ковачевски, първият вицепремиер, отговарящ за координацията на политическите въпроси и министър на политическата система и отношенията между общностите, Артан Груби, министърът на отбраната Славянка Петровска, министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски и министърът на културата Бисера Костадиновска-Стойчевска, 

Официалната част от отбелязването на 151-та годишнина от рождението на Гоце Делчев започна със служба, отслужена от архиепископа на православната църква в Северна Македония Стефан.

По улиците на Скопие по посока към църквата "Св. Спас" с транспарант "Гоце е Македония" премина и шествието, организирано от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, водено от председателя на партията Християн Мицкоски.

Организацията за отразяване на събитието предвижда операторите и фотографите да са разположени в двора на църквата, а репортерите - на платото пред входа на "Св. Спас". Изявления не са предвидени.

Отбелязването на годишнината на Гоце Делчев минава при засилени мерки за сигурност - до църквата се допускат само предварително заявените делегации.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който ръководи българската делегация, каза, че ще изчака придвижващите се от България към Скопие, за да отидат заедно за почетат Гоце Делчев.

Важно е каква е създадената организация на границата за пропускане на автомобилите от България, посочи Демерджиев, който поясни, че властите в Северна Македония са го уверили, че са взети необходимите мерки за безпрепятствено пристигане на желаещите да положат цветя на гроба на Гоце Делчев български граждани.

БНТ съобщи по-рано, че десетки автомобили са блокирани на входа на Северна Македония при граничен пункт "Деве баир" в очакване на проверка. 

Самият Демерджиев пък призна за спрени български граждани (без да разполага с информация към момента колко са) и за наличието на списък с имена на български граждани, които няма да бъдат допускани, но той не бил голям.

Междувременно председателят на опозиционната в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски каза, че българските политици трябва да дадат отговор на въпроса как могат да се подобрят отношенията между България и Република Северна Македония, защото те ни връщат в Средновековието, сякаш не сме в 21 век. Вместо да говорим за изкуствен интелект, обмен на технологии и опит, те ни връщат в Средновековието, за съжаление. За да печелят дребни политически точки, българските политици правят това, което не трябва да правят и вместо да бъдат политици от 21 век, се превръщат в циркови артисти, каза  пред журналисти, в отговор на въпрос от българска медия как може да се подобрят отношенията между двете страни, коментира Мицкоски, цитиран от БТА.

"Всички трябва да се уважаваме, ако ис, коментира каме да изградим добри отношения. Отричайки македонския език, култура, не можете да ги уважавате. Е, ако са решили да празнуват македонския Гоце Делчев, не виждам защо ще има проблем. Ние сме мирен народ, уважаваме всеки, който идва с добра мисъл и очакваме да ни уважават", каза още опозиционният лидер, след като положи цветя на гроба на Гоце Делчев.

Той заяви, че не вижда проблем българи да идват в Скопие, "ако искат да честват македонеца Гоце Делчев".

Мицкоски посочи: "Можете да избирате приятелите си, не можете да избирате съседите си".

Преди това председателят на опозиционната партия коментира и начина, по който е организирано отбелязването на 151-та годишнина от рождението на Гоце Делчев, като заяви, че така само се отдалечават "българският и македонският" народ, отправяйки упреци към правителството в страната.

"Това, което ме разочарова и което създава особено чувство на гняв, е, че 68 месеца след като това правителство беше избрано с обещание за подобряване на живота, с обещание да реши всички отворени проблеми, особено със съседите, можете да видите днес, че в столицата на нашата (Република Северна) Македония има мерки за сигурност от най-високо ниво, дори летят хеликоптери, или мога да заключа, че те не само не ги решиха, но ги задълбочиха", каза Мицкоски.