Националната асоциация на съдебните медици в САЩ се съгласи с резултатите от официалната експертиза за смъртта на цветнокожия Джордж Флойд, който почина, след като бе задържан от полицаи в Минеаполис на 25 май, съобщи телевизия Си Ен Ен, цитирана от ТАСС.

В понеделник Бюрото по съдебно-медицинска експертиза в окръг Хенепин, щата Минесота, заключи, че Флойд е починал от кардиопулмонарен шок (спиране на сърцето и на дишането) в резултат на използвани от полицията прийоми при ареста. В организма на покойния мъж също така били открити следи от интоксикация със синтетичния наркотик фентанил и с метамфетамин. Флойд освен това имал проблеми с повишено кръвно налягане и запушени артерии, допълва БТА.

Независими специалисти, наети от семейството на цветнокожия, обаче стигнаха до извода, че той е починал от задушаване, след като бял полицай притискал с коляно врата му към земята в продължение на няколко минути, въпреки че 46-годишният мъж се оплаквал, че не може да диша.

Според тях освен това проблемите с кръвообращението и наркотичната интоксикация нямат пряко отношение и не са причина за смъртта на Флойд.

В коментар по случая, Националната асоциация на съдебните медици в САЩ казва, че "въпреки че в обществото може да има съмнения за това", е възможно здравословните проблеми и въздействието на наркотици да са една от причините за смъртта на цветнокожия.

"Смъртта е комплексен процес, който често е резултат от въздействието на множество комбиниращи се фактори, включително физиологичният стрес, съпровождащ физическото насилие."

Ден след смъртта на Флойд четиримата полицаи, участвали в задържането му, бяха уволнени. На един от тях в петък бяха повдигнати обвинения в непредумишлено убийство.

В много американски щати случаят предизвика масови протести, както и безредици. На много места Националната гвардия помага на полицията да удържа ситуацията под контрол. В около 40 града, сред които Вашингтон и Ню Йорк, е въведен полицейски час, отбелязва ТАСС. Губернаторът Тим Уолц съобщи новината на пресконференция.

Полицията в Минеаполис от десетилетия е обвинявана в жестокост и дискриминация към цветнокожите и други малцинства, включително в своите редици. Критиците говорят за култура на съпротива срещу промяната, въпреки че през 2017 г. Медария Арадондо стана първият цветнокож началник на градската полиция, отбелязва АП.