Новият премиер на Гърция Кириакос Мицотакис обяви състава на своето правителство, като избра Христос Стайкурас за министър на финансите, предаде Ройтерс.

Говорителят на консервативната партия Нова демокрация, която спечели вчерашните парламентарни избори, съобщи, че за министър на външните работи е избран Никос Дендиас, а за министър на отбраната - Никос Панайотопулос, предаде ТАСС.

Министерството на енергетиката и околната среда поема Костас Хадзидакис. Неговата биография се свързва с транспортни проекти, разработвани съвместно с българското правителство. Министър Хадзидакис ще наблюдава изпълнението на съвместните енергийни проекти с България.

Михалис Хрисохоидис, бивш министър от правителството на социалистите, пък поема министерството на обществения ред и миграцията, като той се счита за най-успешния гръцки министър в този сектор. Той ръководеше и акцията по разбиване на терористичната организация "17-ти ноември" и организира сигурността на Олимпиадата в Атина.

Нова демокрация спечели предсрочните парламентарни избори вчера, като си осигури мнозинство от 158 депутати в 300-членния парламент.

59-годишният Никос Дендиас е известен гръцки юрист и член на Нова демокрация. Роден е на 7 октомври 1959 г. на остров Корфу. Учил е в Атинския колеж, получил е степен по право в Атинския университет, магистър е в областта на морското и застрахователното право на Лондонския университет и има степен по криминология от Лондонското училище по икономика.

В продължение на много години е бил депутат в гръцкия парламент и е заемал министерски постове в предишни правителства с участието на Нова демокрация. През 2009 г. е бил министър на правосъдието, в периода 2012-2014 г. - на обществения ред и гражданската защита, през 2014 г. - на развитието и конкурентноспособността, през 2014-2015 г. - на националната отбрана. От 13 януари 2016 г. до момента е бил депутат.

Новото правителство ще положи клетва утре, 9-и юли.