Кандидатът за президент на Украйна Володимир Зеленски заяви, че в името на мира в източните региони е готов лично да преговаря с руския държавен глава Владимир Путин, пише изданието "РосБизнесКонсалтинг" ("РБК"), цитирано от Би Би Си. На първия тур от президентските избори на 31 март Зеленски получи 30,2 процента от гласовете, изпреварвайки сегашния президент на Украйна Петро Порошенко, който остана втори с 15,95 на сто.

Зеленски представи свой план за прекратяване на войната в Донбас, който ще реализира, ако спечели изборите. Планът е разбит на няколко етапа, съобщава "РБК".

Първият етап предвижда спиране на огъня на изток. "Според мен не можем да си позволим някакъв дълготраен процес. Защото всеки ден започваме сутринта с новини колко наши момчета са загинали на изток. Наясно сме, че всеки ден означава живот, човешка съдба и трагедия за всяко човешко семейство", заяви Зеленски, цитиран от РБК. За да продължат мирните преговори, официален Киев трябва да поднови социалните плащания за жителите на Донбас, изтъкна той.

"Не само да им протегнем ръка, не само да им обещаем, а да подновим тези отношения. Да започнем да плащаме пенсиите на хората. Пенсиите на хората, живеещи там. Те са украинци също като нас. Да им казваме: хора, вас просто са ви заблудили. Това си е само информационна война", обясни той позицията си.

Зеленски обаче подчерта, че няма да прави на Москва отстъпки, включващи размяна на територии, посочва "РБК". "Никога няма да жертваме територии и хора. Целостта на Украйна трябва да бъде константа", увери той.

Руският президент Владимир Путин е отворен за диалог с кандидата за президент на Украйна Володимир Зеленски по проблемните въпроси от международния дневен ред, заяви на брифинг малко по-късно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. По този начин той отговори на изявленията на Зеленски, че ако бъде избран, ще се постарае възможно най-бързо да постигне истинско спиране на огъня в Донбас и е готов лично да преговаря с руския президент Владимир Путин.

"Путин винаги е отворен за диалог, с изключение на ситуации, когато се опитват да подплатят този диалог с различни провокации, да го разкрасят с диверсии и тем подобни. В този случай реакцията на Путин е доста ясна, недвусмислена и решителна. Но при това президентът Путин винаги е бил и остава привърженик на диалога за решаване на онези проблеми, които стоят на дневен ред", каза Песков.