Приятелска атмосфера се усещаше по време на срещата между френския президент Еманюел Макрон и руския държавен глава Владимир Путин, анализират френските медии. Те обаче видяха и много отворени въпроси, по които двете страни имат разногласия и не бе говорено за консенсусни решения. Те се отнасят до Сирия и Украйна, пише френският вестник "Монд".

"Монд" обръща внимание на изявлението на Макрон, че с поканата си към Владимир Путин да посети "бреговете на Средиземно море, които силно са повлияли на въображението" на руски творци като Тургенев и Стравински, той е искал да засвидетелства топлотата, която заслужава "такава велика сила като Русия". Изданието отбелязва поднесения от Путин на френската първа дама Брижит Макрон букет цветя и усмивките от двете страни, създали атмосфера на близост, нарушавана единствено от присъствието на четиридесетина френски и руски журналисти.

Снимка: БТА/AP

"Русия е дълбоко европейска страна. Ние вярваме в Европа, простираща се от Лисабон до Владивосток", каза Макрон. Още едно обяснение в любов на Макрон към Путин, по-малко от седмица преди срещата на Г7 в Биариц, отбелязва "Монд".

Вестник "Фигаро" се фокусира върху думите на Макрон, че една Русия, обърнала гръб на Европа, не отговаря на европейските интереси. Изданието цитира и изказването на френския президент, че Москва играе изключително важна роля при решаването на голям брой кризи. Според "Фигаро" двамата президенти са влезли в кратко пререкание след журналистически въпрос за демонстрациите в Москва, цитирайки думите на Путин, че е имало насилие по време на демонстрациите на "жълтите жилетки" във Франция, и тези на Макрон, че не може да става дума за сравнение между двете протестни движения, тъй като "жълтите жилетки" са имали възможност да участват в избори.

Снимка: БТА/AP

"Фигаро" отбелязва и различията между Макрон и Путин по въпроса с Украйна и конфликта в Сирия. Макрон изтъкна, че решаването на кризата в Украйна е предварително условие за връщането на Русия в Г8. Путин бе сдържан по украинския въпрос, но се съгласи с Макрон, че среща в Нормандския формат може да доведе до резултати, пише "Фигаро". "Фигаро" констатира, че по сирийския въпрос всеки от президентите е останал на своята позиция - Макрон призова спирането на огъня в Идлиб да бъде спазвано, а Путин подчерта, че Русия ще остане ангажирана в сирийския конфликт до края на сраженията с терористите.

 Бъдещето на Русия изцяло е свързано с Европа според френския президент Еманюел Макрон, отбелязват в заглавие "Росийская газета". След вчерашната си среща с руския лидер Владимир Путин, пристигнал на работно посещение във Франция, Макрон се изказа за перспективите на Русия в Туитър.

Снимка: БТА/AP

"Необходимо е Русия "да се слее" с европейския свят, заяви на срещата Макрон, цитиран в материала. "Вярвам в тази концепция", каза той и призова да се преразгледа архитектурата на доверието между Русия и ЕС, да се разработят общи методи за решаване на конфликтите.

Като постоянни членки на Съвета за сигурност Русия и Франция пряко участват в уреждането на много регионални кризи. Москва и Париж подпомагат например решаването на конфликта в украинския Донбас. Вчера двамата президенти изразиха общо мнение, че "нормандският формат" (Русия, Франция, Германия, Украйна) няма алтернатива. Макрон изрази надежда за свикване на среща на върха "в нормандски формат" в близките седмици, пише "Известия".

След смяната на властта в Украйна днес има шанс да се даде нов тласък на Минския процес, коментира бившият руски посланик в Париж Александър Орлов. По думите му сега Русия и Франция трябва да открият начин да насърчат новия украински президент Володимир Зеленски да изпълни ангажиментите, поети от Киев. Става дума на първо място за влизането в сила на закон за специалния статут на Донбас и раздалечаването на войските и техниката, струпани на разграничителната линия между силите на Киев и на сепаратистите.

Снимка: БТА/AP

Диалогът между Москва и Париж днес е особено важен и необходим. Така смята Юрий Рубински, шеф на центъра за френски изследвания в Института за Европа към Руската академия на науките, пише "Независимая газета".

С кого да сътрудничи днес Русия в Западна Европа, пита се той. "Великобритания и нейният нов премиер Борис Джонсън са съсредоточени върху Брекзит, в Италия се развива политическа криза, германската канцлерка Ангела Меркел приключва кариерата си. Затова е очевидна заявката на Макрон да действа като представител на интересите на ЕС пред водещите сили, независимо дали става дума за Русия, САЩ или Китай", пояснява аналитикът.

Според него Макрон не може да допусне лидерската среща на Г-7 в Биариц през уикенда да приключи без подписване на заключителна декларация, както се случи в Квебек миналата година поради несъгласието на президента на САЩ Доналд Тръмп с позицията на други участници. Затова френският лидер държи да информира колегите си за становището на Русия по основните въпроси от международния дневен ред.

Срещата на върха на Групата на седемте най-развити икономики (Г-7), която ще се състои в края на седмицата във Франция, вероятно ще приключи без съвместна декларация заради липсата на единодушие между страните по въпроса за търговията, каза днес пред Ройтерс японски правителствен представител, запознат с темата.

Това ще бъде първата такава среща от началото на организирането им през 1975 година, която ще приключи без съвместно комюнике и ще подчертае разрива, създаден от търговската политика на американския президент Доналд Тръмп сред седемте развити световни икономики. Без съмнение лидерите от Г-7 ще обсъдят какви са последиците от търговските неразбирателства за световната икономика, допълни той.

Срещата на върха, която ще се състои в югозападния френски град Биариц от 24 до 26 август, се провежда в момент, когато американско-китайската търговска война и нестабилните финансови пазари оказват натиск за вземане на мерки с цел избягване на рецесия.

Намирането на единна позиция между съюзниците стана изключително трудно на годишната среща на върха заради САЩ, които държат на собствения си подход при справяне с търговските спорове и екологичните въпроси.

Франция, която председателства тази година Г-7, има желание да бъде постигнат напредък в глобалния дебат за общо данъчно облагане на дигиталните гиганти. Лидерите обаче едва ли ще постигнат обща позиция на срещата, допълни японският представител.

Г-7 включва САЩ, Франция, Великобритания, Япония, Германия, Италия, Канада, а председателят на Съвета Доналд Туск и председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер ще представляват ЕС на срещата на върха на Г-7.