Германският канцлер Ангела Меркел днес навършва 65 години.

Един от първите, който я поздрави, бе руският президент Владимир Путин. Той е изпратил поздравителен адрес до рожденичката, но и е разговарял с нея по телефона.

 

Вижте снимки

От Кремъл разпространиха текста с поздравленията от Путин към Меркел, който започва със "Скъпа Ангела, честит рожден ден".

"Желая ти преди всичко много здраве, щастие, благоденствие и успехи. Твоите лидерски и политически качества, твоята успешна дългогодишна дейност като канцлер са високо ценени, както в Германия, така и в Европа и в света. Ще се радвам да продължим съвместната ни работа и диалог. Ценя нашите взаимоотношения, които ни позволяват да обсъждаме всичко, дори най-трудните въпроси", пише руският президент. 

Ангела Меркел е първата жена канцлер на Федералната Република. Родена е на 17 юли 1954 година в Хамбург. Дъщеря на лутерански пастор, тя е отгледана в бившата ГДР.

По време на следването си, през 1974 г. се запознава с първия си съпруг Улрих Меркел, също студент по физика. Това се случва в Москва и Ленинград, където се провежда обмен на студенти по физика. През 1977 г. те сключват брак в Темплин. Развеждат се през 1982 г. През 1984 г. Ангела започва да се среща с химика Йоахим Зауер, който тогава все още е женен. Сключват брак през 1998 г. 

Меркел влиза в Християндемократическия съюз на Хелмут Кол, който я открива за политиката. Тя обаче го детронира през 1999 г. Става лидер на партията, след като е била министър на околната среда и на жените и семейството.

В изминалите 14 години тя многократно е оглавявала различни класации за най-влиятелната жена в света.