Съдия-следовател в Париж повдигна обвинения на двама мъже, които живеят в района на френската столица и за които се предполага, че са свързани с извършителя на нападението в Брюксел на 16 октомври, съобщи за Франс прес днес Националната прокуратура за борба с тероризма.

След явяването си вчера пред парижкия съдия-следовател, те са обвинени в престъпен терористичен заговор и съучастие в убийство във връзка с терористичния акт, след което са изпратени в предварителен арест, допълва прокуратурата, цитирана от БТА.

Продължава разследването за изясняване на връзките им с нападателя - радикализиран 45-годишен тунизиец, който уби двама шведи с бойно оръжие.

Мъжът, застрелял двама шведски футболни фенове и ранил трети човек в Брюксел, бил подал молба за убежище, но тя била отхвърлена през 2020 г.

Според белгийските власти обаче той продължил да живее незаконно в Белгия. Отговорност за нападението пое групировката "Ислямска държава".

След продължило цяла нощ издирване след атентата, полицията простреля смъртоносно заподозрения в кафене в квартал Шербек в северната част на Брюксел.