Бившият бразилски президент Жаир Болсонаро днес отрече да е извършил "незаконни действия", след като местни медии съобщиха, че той се е опитал да внесе в страната бижута, които саудитското правителство било подарило на него и съпругата му, предаде Си Ен Ен Бразилия, цитирана от Ройтерс.

"Обвиняват ме за подарък, който нито съм искал, нито съм получил", каза в интервю бившият крайнодесен лидер, цитиран от Си Ен Ен. "От моя стана не е извършено нищо незаконно. Никога не съм извършвал незаконни действия", увери Болсонаро.

Болсонаро направи изявлението, след като в. "Естадо де Сао Пауло" вчера съобщи, че Болсонаро незаконно се е опитал да внесе в Бразилия комплект бижута, състоящ се от диамантена огърлица, пръстен, часовник и обеци, които били подарени на него и бившата първа дама Мишел от саудитското правителство.

Посолството на Саудитска Арабия в Бразилия не отговори веднага на искането за коментар, посочва Ройтерс.

Според "Естадо де Сао Пауло", бижутата са на обща стойност 3 милиона евро и са били открити от митническите власти в раницата на помощник на тогавашния министър на мините и енергетиката Бенто Албукерки, при завръщането му през октомври 2021 г. от официално посещение в Близкия изток.

Служители на международното летище "Гуарулюс" в Сао Пауло иззели бижутата, тъй като на влизане в Бразилия пътниците трябва да декларират всякакви стоки на стойност над 1000 долара, пише вестникът. Той съобщава също, че администрацията на Болсонаро няколкократно и безуспешно се е опитвала да получи бижутата чрез правителствени представители.

В момента Болсонаро е в САЩ. Той замина за щата Флорида в края на декември, 48 часа преди неговият опонент и наследник Инасио Лула да Силва да положи клетва.

Очаква се по-късно днес Болсонаро да присъства на годишната конференция на Американския консервативен съюз във Вашингтон, където ще се срещне с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, негов политически идол, отбелязва Ройтерс.