Посолството на Украйна в Атина получи окървавен пакет. Това съобщи в понеделник, 12 декември, говорителят на Министерството на външните работи на Украйна Олег Николенко.

"Сутринта в украинското посолство в Гърция пристигна окървавен пакет. Адресът на подателя е същият като на другите пликове, които преди това бяха получени от украинските посолства и консулства: автокъща на Tesla в германския град Зинделфинген", написа той на страницата си във Facebook.

Николенко добави, че гръцката полиция вече е започнала разследване, украинската страна също очаква германските правоохранителни органи да ускорят разследването.

По думите му вече има имат 33 случая на заплахи в 17 държави. Те включват опит за терористична атака, случай на вандализъм, писмена заплаха, два доклада за поставяне на мини и 28 кървави пакета.

"Както каза (министърът на външните работи - ред.) Дмитро Кулеба, колкото и да се опитват враговете да сплашат украинската дипломация, те няма да успеят. Ние работим за нашата победа", подчерта Николенко.

На 6 декември беше съобщено, че украинското посолство в Букурещ е получило няколко плика със съмнително съдържание и пиротехниците са започнали да ги проверяват. Беше отбелязано, че местната полиция започна да осигурява охрана около територията на украинското посолство.

Ден преди това стана известно, че испанската полиция е иззела три плика, адресирани до украинското посолство и консулства в Мадрид, Барселона и Малага, за които се предполага, че съдържат животински очи. По думите му към този момент украинските посолства и консулства в 12 държави са получили 21 заплахи.

На 4 декември беше съобщено, че полицията на Казахстан издирва нападатели, които са изпратили писмо за минирането на украинското посолство до електронната поща.

Преди това на 30 ноември експлозивно устройство, изпратено в плик, се взриви в украинското посолство в Мадрид. В резултат на експлозията служител на посолството е бил леко ранен и е успял самостоятелно да стигне до болницата.