Обновената Шенгенска информационна система (SIS) започна да работи от днес, съобщиха световните агенции, като се позоваха на изявление на Европейската комисия.

Европейската база данни за издирвани или изчезнали лица, както и за нелегални имигранти, е разширена в модернизирана версия, за да могат да се подават повече сигнали.

"Днес обновената Шенгенска информационна система започна да работи. Това е най-широката система за граничен контрол и обмен на информация в Европа. Тя включва информация за издирвани или изчезнали лица, за граждани на трети страни, които нямат правно основание да се намират на територията на ЕС, както и за открадната или изчезнала собственост (оръжия, транспортни средства, документи за самоличност). Тя е основа на най-усъвършенстваната в света система за граничен контрол, която изграждаме", съобщи Европейската комисия.

Създадена през 1995 г., системата позволява обмен на информация между националните органи на страните от Шенгенското пространство, отговарящи за сигурността и имиграцията в зоната на свободно движение, където е премахнат контролът по вътрешните граници, припомня АФП.

Освен снимки и пръстови отпечатъци, Шенгенската информационна система вече съдържа "нови видове биометрични елементи", като например следи, открити на местопрестъпления, и ДНК данни, но само във връзка с изчезнали лица, се казва в изявлението на ЕК.

В допълнение към сигналите за изчезнали лица националните органи (полиция, митнически служители, гранична охрана и др.) могат да въвеждат и данни за определени категории уязвими лица, като например деца, за които съществува риск да бъдат отвлечени, или потенциални жертви на трафик на хора.

За да се борят с нелегалната имиграция, страните от Шенгенското пространство вече са задължени да подават сигнал чрез Шенгенската информационна система, когато вземат решение за връщане на гражданин на трета държава, който няма законно право да остане в ЕС, за да могат да проверят дали лицето действително е напуснало територията на съюза.

Новата актуализирана версия на Шенгенската информационна система функционира в 30 европейски държави (26 страни членки на ЕС, както и държавите, асоциирани към Шенгенското пространство - Норвегия, Исландия, Швейцария и Лихтенщайн).

Присъединяването на Кипър към Шенгенската информационна система е планирано за лятото на 2023 година.