Федералната полиция на Бразилия е извършила обиски в дома на бившия президент Жаир Болсонаро в едноименната столица, предаде CNN. Операцията е част от разследване, свързано с предполагаеми фалшиви данни за ваксинация срещу COVID-19, които са били въведени в системите на бразилското министерство на здравеопазването. Арестувани са бившият асистент на Болсонар подполковник Мауро Сид, както и съветниците му, докато беше президент - Макс Гилерме и Серджо Кордейро. 

До момента са издадени общо шест заповеди за арест. В столицата Бразилия и в Рио де Жанейро пък са издадени 16 заповеди за претърсване и изземване, като освен това се извършва "анализ на материалите, иззети по време на претърсванията, и се изслушват лица, които имат информация за фактите", информира полицията. 

В обискирания днес имот на бившия бразилски президент той живее със съпругата си Мишел Болсонаро. Смята се, че дъщеря им Лаура Болсонаро е тази, която физически е променяла данните в сертификатите за ваксинация срещу SARS-CoV-2. Заподозрени са също дъщерята и съпругата на Мауро Сид, както и други съветници на Болсонаро.

Бившият държавен глава, който бе победен от Лула да Силва на последните избори, бе един от най-големите скептици по отношение на COVID-19. 

Фалшивите вписвания са се случили между ноември 2021 г. и декември 2022 г. Те са довели до промяна на истината относно правно значим факт, а именно условието за имунизация срещу COVID-19, обясняват властите. С това е създадена предпоставка да се заобиколят действащите здравни ограничения, наложени от публичните власти (Бразилия и САЩ), целящи да предотвратят разпространението на COVID-19", уточняват власите. 

Ако се докаже вина, семейството на Болсонаро и членовете на екипа му може да отговарят пред закона за нарушаване на превантивна здравна мярка, престъпно сдружаване, въвеждане на неверни данни в информационни системи и подкупване на непълнолетни.