Бившият президент на САЩ Барак Обама предупреди, че някои от действията на Израел във войната срещу "Хамас", като спирането на хранителните доставки и на водоснабдяването в ивицата Газа, може да "втвърдят позициите на палестинците за поколения" и да отслабят международната подкрепа за Израел, предаде Ройтерс.

Всяка израелска военна стратегия, която не обръща внимание на човешките загуби, "може в крайна сметка да има обратен ефект", изтъкна Обама вчера.

Бившият американски президент от Демократическата партия в периода 2009-2017 г. по принцип рядко коментира външнополитически кризи в развитие, отбелязва Ройтерс. Сегашният стопанин на Белия дом Джо Байдън, който също е демократ, бе вицепрезидент на Обама.

"Решението на израелското правителство да спре храната, водата и електричество за хванатото в капан цивилно население (в ивицата Газа) заплашва не само да влоши разрастващата се хуманитарна криза; то може да втвърди още повече позициите на палестинците за поколения, да подкопае глобалната подкрепа за Израел, да бъде използвано от враговете на Израел и да попречи на дългосрочните усилия за постигане на мир и стабилност в региона", каза Обама.

В същото време бившият президент на САЩ осъди атаката, предприета от "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, и потвърди подкрепата си за правото на Израел да се защитава.

Не е ясно дали той е координирал изявлението си с Байдън, който беше негов вицепрезидент в продължение на осем години, посочва Ройтерс.

Докато бе президент на САЩ, Обама често подкрепяше правото на Израел на самозащита в началото на конфликти с контролиращото ивицата Газа палестинско ислямистко движение "Хамас". Той обаче бързо призоваваше Израел към сдържаност, когато палестинските жертви започваха да се увеличават, отбелязва Ройтерс.

Администрацията на Обама се опита, но в крайна сметка не успя да постигне мирно споразумение между Израел и палестинците. Откакто встъпи в длъжност в началото на 2021 г., президентът Байдън не се е опитвал възобнови отдавна замразените преговори, заявявайки, че лидерите на двете страни в конфликта са твърде неотстъпчиви и условията не са подходящи.