В последните години бившият полковник от военното разузнаване на Русия Сергей Скрипал се е срещал с представители на разузнаването на Чехия и Естония и е сътрудничил на спецслужбите на Испания, пише "Ню Йорк Таймс", като се позовава на собствени източници.

От средата на 90-те години на миналия век Скрипал е бил военен аташе на Русия в Мадрид и именно там е бил завербуван от британското разузнаване. През 2004 година той е арустуван в Москва и осъден за шпионаж, а през 2010 година е разменен с руски шпиони, заловени в САЩ. След две години той е забелязан в Прага, а през 2016 година - в Талин. Връзката му с испанското разузнаване е станала след одобрение на Ми-6.

От падането на Желязната завеса Испания се превърна в убежище за руски криминални босове и корумпирани висши чиновници от Москва и Санкт Петербург. Тези хора много обичат "Ламборгини", разкошните вили на брега на морето и добрите, но и скъпи ресторанти. Някои от тях е възможно да имат връзка и с Кремъл, пише изданието.

Точно срещите на Скрипал в Испания е възможно да са разтревожили руските специални служби. Според високопоставен испански служител, Скрипал е имал достатъчно информация за руските престъпни групи в тази европейска страна и да е бил много полезен на испанското разузнаване при неутрализирането им. Вероятно това е и една от причините срещу бившия полковник да бъде организирано покушението с Новичок.