Към момента няма постъпили сигнали за бедстващи или пострадали български граждани при наводненията в Северна Италия, информира българското Генералното консулство в Милано, съобщи Министерството на външните работи (МВнР).

Италианският премиер Джорджа Мелони пък предсрочно напусна срещата на Г-7 в Япония и отпътува за родината. Мелони обяви пред медиите, че си тръгва по-рано от предвиденото заради наводненията в италианската област Емилия-Романя, предаде АНСА.

"Не мога повече да стоя далеч от Италия в такъв сложен момент", заяви Мелони и каза, че е необходимо да се върне в Италия и да работи лично, за да даде нужните отговори на възникналата криза, предава БТА.

Мелони благодари на 5000-те души, които оказват помощ на засегналите от наводненията райони в Италия, както и на всички министри, посветили се също на ситуацията.

Катастрофалните наводнения в италианската област Емилия-Романя взеха десетки жертви. В областта остава издадена най-висша степен на тревога заради смъртоносните наводнения в много от населените места там.

Днес бе съобщено за ново влошаване на времето, заради циклон, идващ от Тунис. Смята се, че новите дъждове биха могли отново да покачат нивото на реките в засегнатата от тежки наводнения област Емилия -Романя. Но се прогнозират и валежи на остров Сицилия, на остров Сардиния и в областта Пиемонте.

"Неспирните проливни дъждове в Северна Италия и по-специално в областите Емилия-Романя и Марке причиниха множество наводнения, свлачища и срутвания. Препоръчваме на българските граждани да не предприемат пътувания в тази зона", апелираха от българското министерство на външните работи. "Жп транспортьт продлжава да бъде блокиран в много участъци, както и магистрала А14, която също е наводнена в някои отсечки и не може да поеме потока от автомобили", посочват от МВнР.

Снимка: БТА

При нужда от съдействие българските граждани в Италианската република могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Рим на следните телефонни номера: +39 06 322 4640, +39 06 322 4643 , както и на мобилен телефонен номер в извънработно време: +39 349 492 7764. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: consul@bulemb.it.

Консулско съдействие може да бъде получено и от Генералното консулство на Република България в Милано на следните телефонни номера: 0039 3756596458, 003902, препоръчват от Външно министерство.

 

Снимка: БТА