Код червено за опасно време в редица региони в Италия. Образувалите се свлачища са затрупали 41 града и села, които остават изолирани за неопределено време. Жертвите до момента са 14, а 20 000 души са без дом. От консулството в Италия съветват: българите да се въздържат от пътувания, защото се очакват още валежи. А по информация на Нова тв във водния капан е попаднал и български шофьор на тежкотоварни автомобили.

Наводнението събужда тази нощ българката Елена Периолска. "Аз съм в Чезена - най-засегната част. Реката излезе тази нощ и заля целия квартал", разказа жената.

Пожарната изпомпва водата от дома й. Остава в него, но я е страх, защото в идните дни се очаква още дъжд. "За първи път в живота си виждам такава паника. Всички много си помагат", сподели още Елена.

Наводненията активираха над 300 свлачища, 23 реки преляха, повече от 400 пътища са разрушени. На един от тях се оказва и шофьор на тир от България.

"Човекът е блокиран на пътя поради паднали дървета. Той е добре и всичко е наред с него", заяви генералният консул на България в Милано Ана Паскалева.

До момента в консулството ни в Милано не са получени сигнали от други българи.

Десетки спасителните екипи оказват помощ на пострадалите. Пожарникари спасиха 2-годишно детенце, което се оказа блокирано в една от наводнените сгради. То беше извадено с помощта на хеликоптер, след като пожарникар се спусна с въже до балкона, където живеело детето.

Евакуацията на хората в най-пострадалите провинции, южно от Болоня, продължава. Дори музеите се превърнаха в дом за хората останали без покрив.

Днес регион Емилия-Романя активира безплатен телефон за информация на гражданите във връзка с наводненията. Българското консулство също има спешна телефонна линия.