Руски либерален политик загуби днес обжалването срещу решението на избирателните власти да му забранят да участва в президентските избори, които ще бъдат произведени следващия месец и които настоящият президент Владимир Путин вероятно ще спечели, предаде Асошиейтед прес.

На преден план в предизборната кампания на Борис Надеждин бе призивът му за прекратяване на конфликта в Украйна, а изключването му от надпреварата показва, че властите няма да толерират каквото и да било открито противопоставяне на действията на Кремъл, отбелязва АП.

Днес Върховният съд на Русия отхвърли жалбата на Надеждин срещу техническите аспекти на решението на централната избирателна комисия да не го допусне до президентските избори на 15-17 март. Съдът сега трябва да разгледа и другото му обжалване срещу решението на комисията.

Хиляди руснаци в страната подписаха петиции в подкрепа на кандидатурата на Надеждин, необичаен знак на подкрепа в строго контролирания политически пейзаж в Русия, отбелязва Асошиейтед прес. Надеждин, местен депутат от град близо до Москва, събра 105 000 подписа, които подаде в избирателната комисия, за да получи разрешение да участва в изборната надпревара.

Комисията обяви миналата седмица, че повече от 9000 подписа от кампанията на Надеждин са невалидни, което е достатъчно, за да бъде дисквалифициран, тъй като според закона в Русия в петициите на потенциални кандидати за президент не може да имат повече от 5% невалидни подписи.

Миналата седмица Надеждин поиска комисията да отмени решението си, заявявайки, че "стотиците хиляди подписали се руски граждани са зад мен". Избирателните власти отрекоха твърдението.

71-годишният Путин, който участва в изборите като независим кандидат, разчита на строгия контрол над руската политическа система, който е наложил за 24-те години, през които е на власт. Предвид това че негови известни критици, които биха могли да са заплаха за управлението му, са вкарани в затвора или са в чужбина, а повечето независими медии са забранени в Русия, преизбирането на Путин е почти сигурно, отбелязва АП.

Той е изправен пред проформа опозиция, състояща се от трима други кандидати, номинирани от партии, близки до Кремъл.