Първият президент на Казахстан - 79-годишният Нурсултан Назарбаев, е заразен с коронавируса и се е самоизолирал, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Той ще продължи да работи дистанционно.

Председателят на долната камара на казахстанския парламент Нурлан Нигматулин също се е зарази с новия коронавирус и се постави в изолация, съобщи ТАСС.

Нигматулин "строго спазваше карантинните мерки, през последния месец работеше в дистанционен режим, не контактуваше с никого с изключение в деня за пленарно заседание. Преди всяко пленарно заседание Нурлан Нигматулин си правеше тест за коронавирус", се казва в изявление на парламентарния пресцентър.

В текста се припомня, че на 9 и 11 юни Нигматулин се е срещал с казахстанския министър на здравеопазването Елжан Биртанов.

"Във връзка с положителната проба, дадена от Елжан Биртанов, (Нигматулин) на 16 юни си направи поредния тест. За съжаление, резултатът се оказа положителен."

За разлика от Биртанов, който е в болница, Нигматулин няма симптоми на заболяването.

Заради коронавирусната епидемия Казахстан ще затвори за събота и неделя ( 20 и 21 юни) моловете, пазарите и парковете в големите градове. Ще бъдат подготвени и допълнителни легла в болниците.

Казахстан отмени миналия месец наложената строга карантина. След това обаче темпото на разпространение на заразата се ускори. В страната има потвърдени 15 877 случая на заразени и 100 починали от Covid-19.