Новозеландска министърка роди момченце, след като стигна с колело до болницата. Джули Ан Джентър роди в най-голямата държавна болница в страната, където само преди няколко седмици премиерът Джасинда Ардърн роди дъщеря си Нийв, съобщиха ДПА и Ройтерс, цитирани от БТА.

Името на 4,3-килограмовото бебе все още не е съобщено.

38-годишната Джентър заяви: "С партньора ми Питър Нънс въртяхме педалите, защото нямаше достатъчно място в автомобила. Това ми осигури също много добро настроение".

Снимка: Официален профил във Facebook

Двойката обяви бременността през февруари с рисунка на тях двамата на велосипеди и бебешко столче, монтирано на нейния.

"Ще се наложи да поставим допълнителна седалка на нашите колелета - очакваме първото си дете в началото на август", написа тогава Джентър, която е страстна велосипедистка.

Тя планира да си вземе шестседмична отпуска от задълженията си като министър по въпросите на жените и съминистър на здравеопазването и транспорта и три месеца почивка от парламентарните си дейности. След това Нънс ще поеме грижата за бебето, вземайки си отпуска по бащинство за шест до девет месеца и присъединявайки се към партньора на Ардърн, Кларк Гейфърд, в клуба от отговорните татковци.

Почти едновременната бременност на двама членове на кабинета бе възприета от мнозина като символ на напредъка в лидерските роли. Ардърн стана първият избран държавен лидер, който роди по време на мандата си след пакистанската премиерка Беназир Бхуто през 1990 година.

Снимка: Официален профил във Facebook

Бебетата на новозеландските депутати вече могат да придружават родителите си в пленарната зала и дори да плуват в басейна на парламента. Подобни стъпки имат за цел да засилят разнообразието в законодателния орган, където едва 38 процента от депутатите са жени.