Правителството на спечелилата парламентарните избори в Гърция дясноцентристка партия Нова демокрация, начело с Кириакос Мицотакис, положи днес клетва в президентския дворец. Гръцката държавна телевизия предава на живо церемонията, съобщава агенция ТАСС.

Главата на Гръцката православна църква - архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним, даде начало на церемонията. Министрите и техните заместници се заклеха над Евангелието да спазват Конституцията и законите на страната и да служат на интересите на гръцкия народ. Церемонията се състоя в президентския дворец в присъствието на президента Прокопис Павлопулос.

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис положи аналогична клетва снощи. Също снощи бе обявен съставът на новия кабинет, в който освен премиера влизат 50 души - 18 министри, двама първи заместник-министри и 30 заместник-министри. Заместник на председателя на правителството стана юристът Панайотис Пикраменос, който през 2012 г. временно оглавяваше кабинет от министри с цел произвеждане на парламентарни избори, припомня агенцията.

Външен министър на Гърция стана Никос Дендиас, министър на националната отбрана - Никос Панайотопулос, а на финансите - Христос Стайкурас. Михалис Хрисохоидис оглавява министерството по въпросите на защитата на гражданите, на чието подчинение са полицията, специалните служби, генералният секретариат по гражданска отбрана. Адонис Георгиадис оглавява министерството на развитието и инвестициите (предишното министерство на икономиката и развитието).

Новото правителство на Гърция положи клетва

Снимка: AP/БТА

В състава на новия кабинет има пет жени. Две от тях са министри - Ники Керамеос оглавява министерството на образованието и религиозните въпроси, а Лина Мендони - на културата. Трима заместник-министри също са жени - на образованието и културата София Захараки, на труда и социалното осигуряване Домна Михаилиду и на селскостопанското развитие и прехраната Фотини Арабатзи.

Мицотакис е включил в новото правителство 20 технократи, които по-рано са се занимавали с финанси, банково дело, инвестиции, промишленост, бизнес, научни изследвания, информатика, издателска дейност.

Агенция АНА-МПА отбелязва, че със състава на новото правителство Мицотакис изпълнява обещанието да вкара в политиката нови лица и да използва успешни кадри от частния и държавния сектор, както и хора, които са успели в чужбина на различни отговорни постове.

Показателно е, че 21 от 51 членове на кабинета, тоест 40 процента, са хора, които никога по-рано не са се занимавали активно с политика, а много от тях са напуснали работата си, за да подкрепят усилията на Кириакос Мицотакис за обръщане на нова страница в историята на страната, посочва АНА-МПА.

Нова демокрация спечели убедителна победа на предсрочните парламентарни избори в неделя, спечелвайки 158 места в 300-членния парламент, и сформира самостоятелно правителство, без да прибягва до търсене на коалиционни партньори, отбелязва ТАСС.

Как реагираха кредиторите на страната

Кредиторите на Гърция отхвърлиха призива на новото правителство за смекчаване на бюджетните цели, които бяха договорени, след като Атина получи милиарди евро в спасителни заеми, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Председателят на Еврогрупата - португалският финансов министър Мариу Сентену, заяви снощи по повод големите бюджетни излишъци, изисквани от Атина за изплащане на нейните дългове: "Ангажиментите са си ангажименти".

На среща вчера в Брюксел финансовите министри от еврозоната направиха оценка на финансовото състояние на Гърция, а Сентену говори часове след като консервативният лидер Кириакос Мицотакис се закле като нов премиер на страната.

Известно е, че Мицотакис иска да се отърве от най-строгите мерки за икономии, засягащи пенсионерите и хората с ниски доходи, да намали бремето върху компаниите и да задвижи приватизацията. германският в. "Швебише цайтунг" обаче напомня, че Мицотакис е потомък на една от най-старите политически династии и като такъв е част от системата, която създаде проблемите. Именно ПАСОК и консервативната Нова демокрация бяха тези, които харчеха повече, отколкото Гърция печелеше, и се промъкнаха в еврозоната с фалшифицирани статистики, отбелязва германското издание.